Testflygning tar rymdturism i en ballong ett steg närmare

Testflygning tar rymdturism i en ballong ett steg närmare

World View, företaget bakom kommersiella rymdfärder med ballong, har kommit ett steg närmare att lansera bemannade färder. Detta efter att framgångsrikt genomfört den första paraflygningen på rekordhöjden av drygt 31 000 meter.

På denna höga höjd med ett ytterst begränsat lufttryck och densitet är det en otrolig bedrift, och en viktig milstolpe eftersom det är på denna höjd som World View i framtiden kommer att erbjuda kommersiella bemannade rymdfärder. Den vingformade fallskärmen kommer att ansvara för att försiktigt ta passagerarna ner till jorden från stratosfären. Förvisso har World View flugit ballonger till denna höjd förr, men det är första gången man har gjort det med en fallskärm.

Under de kommande månaderna kommer World View tillsammans med United Parachute Technologies (UPT) att vidareutveckla systemet med alltmer ökande vikt på nyttolasten.

– Denna lyckade testflygning med fallskärm på så pass hög höjd gör att vi tar ett steg närmre att på ett säkert sätt kunna flyga privatpersoner till kanten av rymden, sa Taber MacCallum, CTO på World View. 

World View planerar att tillhandahålla flyg till kanten av rymden, och tillräckligt högt för att turister ska kunna se jordens krökning och den svarta stjärnhimmeln, för 75.000 dollar styck. Någon tidpunkt för detta är dock inte bestämt, men det går redan nu att anmäla sitt intresse via deras webbplats.

Till skillnad från de raketdrivna rymdfärderna som Virgin Galactic och XCOR, har World View’s ballong en väsentlig skillnad. Resenärerna kommer att kunna spendera flera timmar i denna nära-rymden resa, istället för några minuter precis utanför atmosfären. Men å andra sidan får man då inte uppleva någon tyngdlöshet, och eftersom man egentligen inte befinner sig i rymden är det kanske en besvikelse att man inte kan säga att har varit i rymden.

Källa: World View Enterprises

Du är kanske också intresserad av:

World View tar in astronaut som chefspilot...  Den pensionerade NASA-astronauten Ron Garan har blivit utsedd till chefspilot för World View, företaget som planerar färder som tar resenärer till kanten av rymden via ballong. Han kommer där att få ansvara för säkerheten och all flygverksamhet in...

Rymdturism i en ballong kan vara tillräckligt för vissa...  Om det inte bekymrar dig huruvida du kommer över 100 kilometers höjd, som är den höjd som används för att definiera gränsen mellan jordens atmosfär och yttre rymden, kan en ballongfärd vara n&arin...


 
TAGGADE MED:
World Viewballong

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se