Rymdturism snart verklighet för fler

Rymdturism snart verklighet för fler

Om fem år, möjligen tio, kan svensk rymdturism vara ett faktum. Då blir det möjligt för fler att åka ut i rymden, sa astronauten Christer Fuglesang som nyligen besökte den årliga HOUSE-dagen i Umeå. 

När astronauten Christer Fuglesang klev upp på scenen för att berätta om sina två rymdfärder, under parollen ”I rymden finns inga gränser”, var det stor förväntan i salen. Den årliga HOUSE-dagen hos Umeå-företagen Hi5, Office och upKeeper lockade över 200 besökare. Än så länge är Christer Fuglesang den ende svensk som haft möjlighet att åka ut i rymden, men inom en nära framtid kan det bli fler svenskar som följer i hans fotspår då rymdturism kan bli aktuellt från Kiruna. Globalt sett har det redan sålts 1 700 biljetter till privatpersoner, universitet och företag inför kommande resor, menar Karin Nilsdotter, vd för Spaceport Sweden i Kiruna. 

– Med positivt tänkande kan det bli om fem år. Max tio år. Spannet är någonstans däremellan, säger Christer Fuglesang.

Men det finns några utmaningar som måste lösas, betonar han. Det brittiska företaget Virgin Galactic, grundat av Richard Branson, som vill arrangera turistresor till rymden måste få till sin teknik. Det kan bli om två år, tror Fuglesang.

– Sedan måste vi lösa en del legala problem om vem som är ansvarig. Det finns också ett exportförbud just nu från USA för rymdteknik men alla dessa saker ska nog gå att lösa, säger Christer Fuglesang.

Under föredraget berättade Christer Fuglesang med stor inlevelse om sina båda rymdresor. Här får åhörarna veta både stort och smått, allt från de forskningsuppgifter astronauterna har till vardagsbestyr som att träna, äta och gå på toaletten. Och kanske började några av åhörarna också drömma om att en dag få råd att själva göra en rymdresa. 

Källa: http://www.infotechumea.se/rymdturism-snart-verklighet-for-fler
Foto: Lena Dahlgren Lindström

Du är kanske också intresserad av:

Fuglesang har landat – men inte för sista gången... Sent på fredagskvällen, svensk tid, landade rymdfärjan Discovery med Christer Fuglesang ombord på Kennedy Space Center i Florida. Men det var in i det sista osäkert var och när rymdfärjan skulle få landa. Inför landningen var det vädret som oroade, p...

Fuglesangs rymdfärd med Discovery uppskjuten... Bara sekunderna innan Discovery med Christer Fuglesang ombord skulle ha skjutits upp tidigt på torsdagsmorgonen, svensk tid, kom beskedet att NASA avbröt uppskjutningen på grund av dåliga väderförhållanden. Tidigare under dagen rörde sig en kallfront...

Äntligen är Fuglesang i rymden... I morse var 14 års väntan äntligen över för Christer Fuglesang. Nu får han uppleva tyngdlöshet på riktigt och får för första gången se det alla rymdfarare pratar om: den fantastiska synen däruppifrån av jorden. Klockan 02.47 svensk tid sköts rymdfärj...


 
TAGGADE MED:
Christer Fuglesang

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se