Ekonominyheter

Ekonomi och företagsamhet är de drivande faktorerna bakom kommersiell rymdfart och rymdturism. Här presenteras de ekonomiska nyheterna inom rymdturismområdet.

 

Svensk rymdturism efterlyser politiska beslut

Svensk rymdturism efterlyser politiska beslut

Karin Nilsdotter, vd i Spaceport Sweden, tror att Sverige har potential att fånga 25 procent av den globala marknaden för rymdturism. Men då måste det till ett svenskt politiskt beslut som möjliggör affärer med rymdoperatörer.

  • Liknande artiklar:

Spaceport Sweden: Frihandelsfrågan viktig för svensk rymdindustri

Spaceport Sweden: Frihandelsfrågan viktig för svensk rymdindustriNär USAs president besöker Sverige idag står frihandel högt på diskussionsagendan, vilket just nu är den viktigaste frågan för svensk rymdindustri. Mot bakgrund av allt hårdare konkurrens är det därför glädjande för svensk rymdindustri att frågan om USAs exportrestriktioner av rymdteknologi nu uppmärksammas under Obamas Sverigebesök.

  • Liknande artiklar:

Priserna på väg upp för rymdresor med SXC

Priserna på väg upp för rymdresor med SXCFör en vecka sedan meddelade Space Expedition Corporation de officiella biljettpriserna för Q1 och Q2 2013. Rymdresorna kommer att ske med Lynx som för närvarande håller på att utvecklas av XCOR Aerospace.

  • Liknande artiklar:

Första börshandeln i rymden

Första börshandeln i rymdenSpace Expedition Corporation och en namnkunnig före detta Goldman Sachs anställd, Anton Kreil, har låtit meddela att kommer att försöka sätta ett nytt rekord genom att för första gången i historien utföra aktiehandel ombord XCOR:s Lynx MK II någon gång under 2014.

  • Liknande artiklar:

Användarfinansiering som vapen i kapplöpningen om rymdturismen

Användarfinansiering som vapen i kapplöpningen om rymdturismenVideosekvens Rymdturismen är nära. Virgin Galactic ska snart inleda de avslutande testerna innan den första kommersiella jungfrufärden kan genomföras. Andra entreprenörer börjar nu seriöst att ge sig in i denna marknad som förväntas att omsätta mångmiljardbelopp. En av dom är det Arizona-baserade företaget STAR Systems som med hjälp av Crowdfunding ska ta fram en rymdfarkost för att ta turister ut i rymden.

  • Liknande artiklar:

Riskkapitalbolag investerar i Spaceport Sweden

Riskkapitalbolag investerar i Spaceport SwedenInlandsinnovation, ett statligt riskkapitalbolag för tillväxtinvesteringar i Norrlands inland, genomför nu sina tre första investeringar på sammanlagt 8 miljoner kronor. Investeringarna görs i tre olika bolag, däribland Spaceport Sweden AB. Därmed startar en planerad flerstegsfinansiering i innovativa tillväxtföretag med exportpotential. Detta presenterar Inlandsinnovation idag på Åre Kapitalmarknadsdagar.

  • Liknande artiklar:

Investeringar inom kommersiell rymdfart växer till nästan 1,5 miljarder dollar

Investeringar inom kommersiell rymdfart växer till nästan 1,5 miljarder dollarEnligt en nyligen publicerad studie utförd av Tauri Group på uppdrag av Commercial Spaceflight Federation har investeringarna inom sektorn för kommersiella bemannade rymdfärder sedan januari 2008 ökat med 20% till 1,46 miljarder dollar. Intäkterna och kostnaderna för kommersiella rymdfartstjänster, maskinvara, och tjänster för underhåll har också ökat, till en nivå på totalt 261 miljoner dollar för 2008.
  • Liknande artiklar:

Diamandis: en resa med Soyuz kostar nu 45 miljoner dollar styck

Diamandis: en resa med Soyuz kostar nu 45 miljoner dollar styckUnder den pågående konferensen SpaceVision 2009 vid University of Arizona rapporterar analytikern vid Futron Corporation och journalisten Jeff Foust om den nu höjda prislappen för en resa med Space Adventures ombord den ryska Soyuz rymdkapseln.
  • Liknande artiklar:

Whitehorn: Biljettpriset för en resa med Virgin Galactic kommer att gå ner

Whitehorn: Biljettpriset för en resa med Virgin Galactic kommer att gå nerSkulle du vilja åka med det första kommersiella flygbolaget ut i rymden, i en farkost som endast drivs med hjälp av lustgas och gummi? Drygt 85000 andra potentiella kunder har redan visat sitt intresse för att gör det med Virtgin Galactics rymdskepp. Priset är dock högt, 200.000 dollar, vilket gör att bra de med stor plånbok har råd. Men under en föreläsning i veckan vid Edinburgh Napier University försäkrade bolagets vd, Will Whitehorn, att priset gradvis kommer att sjunka till 90.000 dollar.

  • Liknande artiklar:

Rymdturism alltför dyrt för den engelska drottningen

Rymdturism alltför dyrt för den engelska drottningenRymdturism är uppenbarligen något som är alldeles för dyrt för kungligt blod. Det avslöjade den engelska drottningen Elizabeth II i tisdags för den tidigare kanadensiska premiärministern Jean Chretien, när han blev tilldelad "Order of Merit" av drottningen under en privat ceremoni vid Buckingham Palace.
  • Liknande artiklar: