Användarfinansiering som vapen i kapplöpningen om rymdturismen - Rymdturism.se

Användarfinansiering som vapen i kapplöpningen om rymdturismen

Användarfinansiering som vapen i kapplöpningen om rymdturismenVideosekvens Rymdturismen är nära. Virgin Galactic ska snart inleda de avslutande testerna innan den första kommersiella jungfrufärden kan genomföras. Andra entreprenörer börjar nu seriöst att ge sig in i denna marknad som förväntas att omsätta mångmiljardbelopp. En av dom är det Arizona-baserade företaget STAR Systems som med hjälp av Crowdfunding ska ta fram en rymdfarkost för att ta turister ut i rymden.

STAR (Space Transport and Recovery) Systems har vänt sig till Kickstarter, världens största finansieringsplattform för kreativa projekt, för att samla in det nödvändiga kapitalet för att kunna fortsätta arbetet med rymdfarkosten Hermes.

– Vi har stöttat många projekt som har sökt finansiering genom Kickstarter, men aldrig något som är så ambitiöst som detta, säger Perry Chen, en av grundarna av Kickstarter.

Rymdfarkosten Hermes, namngiven efter gudarnas budbärare i den grekiska mytologi, är en suborbital rymdfarkost för alla och byggd kring antagandet att vem som helst ska kunna åka ut i rymden utan att behöva spendera hela sin livsbesparing. Det är just den typen av människor, som du och jag, som är involverade i framtagandet av denna rymdfarkost.

– Det finns inte många människor som kan bli astronauter. Jag tycker att alla som vill åka ut i rymden borde ges den möjligheten, förklarar Morris Jarvis, grundare av STAR systems och projektet för rymdfarkosten Hermes.

En prototyp av Hermes har tagits fram som har testats med småskaliga raketmotorer på runt 5-8 cm i diameter. Nu har teamet sökt finansiering för att kunna testa med fullskaliga motorer på runt 25 cm i diameter. Målet var satt till att lyckas samla ihop 20.000 dollar, och det lyckades man med tack vare 321 givare. Teamet räknar dock  med att det kommer att behövas runt 4 miljoner dollar för kunna ta fram en Hermes farkost som kan ta betalande kunder på en tur ut i rymden. Om de lyckas att med att komma dit, förväntas en biljett att kosta runt 150.000 dollar. Men det är knappast vad man kan kalla för ett biljettpris som gör att alla som vill åka ut i rymden också kan förverkliga det.

Teamet har lånat mycket av designen från NASAs rymdskyttlar, men Hermes är bara en fjärdedel så stor. Raketmotorns framdrivningssystem, kallat "Enabling Hybrid Rocket Propulsion System” (EHRPS), kommer att generera en 2,3 tons drivkraft vid starten. Hermes kommer att skjutas upp med en enkelstegs startraket som tar den till maxhastigehten på strax över Mach 3. Farkosten kommer att manövreras av två piloter och den har plats för sex passagerare som kommer att kunna tas till drygt 100 kilometers höjd på en 15 minuter lång rymdfärd innan den landar som ett vanligt flygplan.

Tror du att man kommer att lyckas, och kommer den vanliga människan att se biljettpriset som överkomligt?

Källa: http://www.kickstarter.com/projects/hermesspace/hermes-spacecraft
Foto: STAR Systems

 

  • Liknande artiklar: