Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Shejk köper in sig i Virgin Galactic

Shejk köper in sig i Virgin GalacticVideosekvens Den dubaiske shejken Mansour bin Zayed al-Nahyan har genom sitt investmensbolag Aabar Group förvärvat en tredjedel av Vigin Galactic. Köpesumman uppgår till 2,1 miljarder kronor vilket ger honom 32 procent av bolaget. Utöver detta lägger al-Nahyan 750 miljoner kronor på att utveckla ett satellitnätverk åt Virgin Galactic med WhiteKnightTwo som plattform. I avtalet ingår även en klausul som ger al-Nahyan rätt att i framtiden bygga en rymdterminal i Dubai med exklusiva rättigheter för Virgin Galactics rymdfärder.

Under rymdturism konferensen vid Royal Aeronautical Society för en månad sedan berättade Will Whitehorn, vd för Virgin Galactic, att han var fullt övertygad om att SpaceShipTwo kommer att ta turister ut i rymden någonstans från mellanöstern och att Virgin Galactic skulle hitta en privat finansiär under de nästa 12 månaderna. Nu vet vi varför.

Avtalet som skrevs på under EAA AirVenture i Oshkosh gör att Virgin Galactic värderas till 6,8 miljarder kronor, trots att bolaget har en bit kvar innan man tar med sig turister på riktiga rymdturer. Men om alla tester med WhiteKnightTwo och SpaceShipTwo faller väl ut  de första rymdresorna för turister bli verklighet under 2011. Virgin Galactic vill också att man ska använda WhiteKnightTwo för att skjuta upp små satelliter i omloppsbana kring jorden, och man hoppas att man med hjälp av de pengar som Aabar Group nu investerar kan skjuta upp de första satelliterna inom tre år.

Al-Nahyan, som är halvbror till Dubais härskare shejk Khalifa, har redan tidigare en rad affärsintressen i Storbritannien. Han gjorde sig en rejäl hacka genom att investera i den krisdrabbade banken Barclays. Enligt The Telegraph var vinsten i storleksordningen 18,5 miljarder kronor. Shejken är sedan förra hösten också ägare till fotbollsklubben Manchester City, där han har investerat över 1,2 miljarder kronor i nya spelare enbart nu under sommaren. Sedan mars månad även den största aktieägaren av biltillverkarna Daimler och Tesla. Hans investmentsbolag Aabar ägs till drygt 70 procent av International Petroleum Investment Co. (IPIC), som i sin tur ägs till fullo av emiratet Abu Dhabi.

– Jag är glad över att vi nu kan tillkännage detta betydande strategiska samarbete. Virgin Galactic är ledande inom rymdturism, och har på mycket kort tid framgångsrikt etablerat en potentiell marknad. Samarbetet faller inte bara inom ramen för Abu Dhabis större planer på att integrera forskning inom de tekniska och vetenskapliga områdena på gräsrotsnivå, utan även på att göra Abu Dhabi till en internationell turisthuvudstad i regionen, sa Khadem al-Qubaisi, styrelseordförande för Aabar.

Innan affären går i hamn måste bland annat de amerikanska myndigheterna granska och godkänna avtalet. Företaget ska också sättas på börsen så småningom, sade en talesman för Virgin Group på tisdagen.


Källa: http://www.aabar.com/var/uploads/news/Aabar%20Virgin%20Galactic%20release%20Eng.pdf
Foto: Virgin Galactic

  • Liknande artiklar:

Relaterade artiklar