Whitehorn: Biljettpriset för en resa med Virgin Galactic kommer att gå ner - Rymdturism.se

Whitehorn: Biljettpriset för en resa med Virgin Galactic kommer att gå ner

Whitehorn: Biljettpriset för en resa med Virgin Galactic kommer att gå nerSkulle du vilja åka med det första kommersiella flygbolaget ut i rymden, i en farkost som endast drivs med hjälp av lustgas och gummi? Drygt 85000 andra potentiella kunder har redan visat sitt intresse för att gör det med Virtgin Galactics rymdskepp. Priset är dock högt, 200.000 dollar, vilket gör att bra de med stor plånbok har råd. Men under en föreläsning i veckan vid Edinburgh Napier University försäkrade bolagets vd, Will Whitehorn, att priset gradvis kommer att sjunka till 90.000 dollar.

Hittills har cirka 330 personer betalat de 200.000 dollar som priset för en biljett kostar nu, men för att locka en större skara resenärer att resa uti rymden behöver priset sjunka. Men att priset initialt är högt är inget konstigt, Att vara pionjär kostar och att vara bland de första som resor med en ny reform kostar. Så var det när flyget var i sin linda under 20- och 30-talen. För att sätta detta i sitt sammanhang, kostade vid den här tiden de första kommersiella flygturerna motsvarande 85.000 dollar i dagens penningvärde.

Men rymdturism är bara en del av Virgin Galactics affärsmodell. WhiteKnightTwo och SpaceShipTwo har för utom rymdturism även kapacitet för att kunna användas inom forskning, rymdträning, för att testa nya teknologier och för ta skjuta upp små satelliter. Kostnaden för att skjuta upp en satellit med NASA ligger runt 50 miljoner dollar. Virgin Galactic siktar på att få ner den kostnaden till under 5 miljoner dollar. Redan nu har sju stycken forskare ställt sig i kö för att nyttja Virgin Galactics billigare möjligheter. Affärsmodellen tycks alltså fungera för Virgin Galactic, men det var de kommande rymdturisterna som genom att betala för en plats ombord SpaceShipTwo gjorde det hela möjligt.

Jungfruresa i januari

SpaceShipTwo kommer att premiärvisas nu den 7 december, och den första flygturen är planerad till januari 2010. På denna jungfrutur kommer WIll Whitehorn vara med tillsammans med ett antal tekniker. Den första kommersiella flygturen kommer dock inte att äga rum förrän tidigast 14 månader efter. Vem kommer att vara med på denna första kommersiella resa? Richard Branson är förstås given. Om allt går enligt planerna kommer den 91 år gamla professorn James Lovelock att vara med, berömd för Gaia-teorin och nära vän till Branson. Om hälsan tillåter kommer även professor Stephen Hawking att vara med. Enligt Whitehorn kommer dock ingen av dessa att behöva betala för sin resa.

– Lovelock för att han inte har råd till det, och Hawking eftersom han är värd det, säger han.

Vem som tar de övriga tre platserna är dock inte klart. Klart är i varje fall att det är många som vill ha de tre platserna.

Källa: http://edinburghnapiernews.com/2009/11/04/budget-space-travel-with-virgin/
Foto: Virgin Galactic

  • Liknande artiklar: