Amerikansk raketentreprenör tar sats för att få igång rymdturismen

Amerikansk raketentreprenör tar sats för att få igång rymdturismenI ett försök att få ytterligare fart på rymdturismen startar Jim Benson, som grundade SpaceDev 1997, företaget Benson Space Company med målet som han själv säger, att "öppna upp rymden för hela mänskligheten." I samband med detta avgår han också från sin post som styrelseordförande och teknisk chef för sitt gamla bolag, men meddelar att han kommer att fortsätta att samarbeta med SpaceDev.

Tillkännagivandet av denna satsning kom samtidigt som Richard Branson lät avslöja utformningen av SpaceShipTwo som Branson tänker använda för att ta turister ut i rymden. Tidpunkten var kanske så illa vald med tanke på att Benson tidigare har haft samarbete med Richard Branson. Det var nämligen SpaceDevs raketmotorer som monterades i SpaceShipOne.

– En ny rymdkapplöpning har startat, sa Benson till Reuters. Jag planerar att spendera de nästkommande åren åt att skapa möjligheter så att alla som vill ta sig ut i rymden också skall kunna göra det, säkert och till en låg kostnad.

Drivs av att göra rymdturismen billig 

Han har i ett första skede, med egna medel, lagt in motsvarande 7,5 miljon kronor för att komma igång med projektet. Emellertid har redan nu börjat söka finansiärer för att få in ytterligare 375 miljoner kronor. Benson ligger dessutom nu i förhandlingar med ledningen för sitt gamla bolag kring utformningen och utvecklingen av det rymdskepp, kallat Dream Chaser, som skall ta turister ut i rymden.

– På alla aktieägares och anställdas vägnar vill vi uttrycka vår uppskattning för Jim och hans passion, insikt och kreativa vision som han har delat med sig sedan han grundade SpaceDev, säger Mark Sirangelo, verkställande direktör för SpaceDev och numera tillförordnad styrelseordförande. Han har varit en förebild i utvecklandet av högkvalitativ och kostnadseffektiv rymdteknologi. Vi önskar honom all lycka i framtiden i hans satsning på rymdturism. Vi ser också fram emot spännande samarbeten, både nu och i framtiden.

Drömmen om att göra rymdturism tillgänglig för fler till en rimlig kostnad driver både Branson och Benson. Bransons Virgin Galactic planerar att ta turister ut i rymden omkring 2009 till en kostnad runt 1,5 miljoner kronor. Hans SpaceShipTwo kommer att kunna ta sex passagerare och två piloter på en 2,5 timmes flygtur. Benson kontrar med att säga att hans Dream Chaser skall kunna ta fyra passagerare till en så låg kostnad som 750 000 kronor.

– Flera marknadsundersökningar visar att det finns tusentals personer som har råd och är villiga att betala för den typen av resor som vi planerar, säger Benson. Att vara en astronaut för en dag är mycket spännande.
 
Bild: Benson Space Company

Källa: https://www.spacedev.com/newsite/templates/subpage_article.php?pid=583

Du är kanske också intresserad av:

XCOR inleder arbetet med att bygga Lynx... Under lång tid har XCOR Aerospace visat upp bilder på deras satsning på en suborbital rymdfarkost, Lynx. Dock har dessa bilder hittills bara funnits som datorrenderingar, men nu dyker de första bilderna upp verkliga farkoster.&...

XCOR inleder en serie för att följa bygget av Lynx... Idag inleder XCOR en serie inlägg på sin blogg där läsarna kan följa konstruerandet och testningen av Lynx Mark 1. Här berättar teamet bakom Lynx vad inspirerar och motiverar dem i att utveckla Lynx. Varje vardag kommer man, en bit i taget, att kun...

Rymdturister kan kanske köpa sig en egen Soyuz raket... Om rika personer har en oemotståndlig önskan att åka ut i rymden och bo på den internationella rymdstationen för en vecka, kan det finnas möjlighet att köpa sig en egen Soyuz raket för att ta sig dit. Om n&a...

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se