Bigelow Aerospace börjar konstruera rymdboende i full skala

Sundancer komplex med BA-330Med den erfarenhet som Bigelow Aerospace har erhållit från sina två rymdmoduler, som fortfarande går i en låg omloppsbana kring jorden, har de nu beslutat sig för att skruva upp tempot ytterligare så att de inom kort kan skjuta upp en beboelig version i rymden. Samtidigt bygger man ut sin anläggning för att kunna färdigställa de nya modulerna. 

Inledningsvis ligger fokus på Sundancer, en större version av Genesis I och Genesis II som nu ligger i bana kring jorden. Sundancer kommer att ha 175 kubikmeter av beboeligt utrymme och vara utrustat med ett komplett livsuppehållande system, system för manövreringskontroll samt att den på egen hand ska kunna se till att den inte tappar höjd, och vid slutet av dess funktionsperiod kan den göra ett kontrollerat återinträde i atmosfären. Modulen ska kunna hysa en besättning om 3 personer för varierade uppdragstider och som slutmål kunna ligga grund till den första kommersiella rymdstationen som även ska kunna ta emot rymdturister.

– Vi försöker att erbjuda en lösning för en rad olika användningsområden och i en pålitlig miljö. Man kan säga att vi är en grossist i rymden, sa Robert Bigelow, vd för Bigelow Aerospace, under en intervju med Space News.

Kunder finns. Under de kommande tre månaderna är presumtiva kunder från de bioteknologiska, farmaceutiska, och medicinska forskningsområdena inplanerade att besöka företagets faciliteter i Las Vegas för att se hur arbetet med Sundancer fortskrider. Bigelow Aerospace har också nyligen slutet avtal med ett antal företag som ska förse Sundancer med teknik för de olika systemen ombord. Under 1999 gick Robert Bigelow ut med att han var beredd att spendera 500 miljoner dollar fram till 2015 på ett uppblåsbart rymdhotell. Tidigare i år sa han att den siffran fortfarande gäller.

Minst sex uppskjutningar det första året

Men Sundancer är bara ett steg mot företagets planerade BA-330 modul som ska cirkla runt jorden, och som de hoppas på ska bli en standard i framtiden. Siffran 330 syftar på antal kubikmeter som volymen kommer att vara på denna modul. Det första rymdkomplexet kommer att bestå av två Sundancer moduler, en kombinationsenhet som består av en docknings- och framdrivningsenhet, samt en BA-330 modul. Man planerar ha två Sundancer moduler färdiga till 2011 tillsammans med kombinationsenheten. Vid slutet av 2012 kommer den första fullt utrustade BA-300 modulen att vara färdig för uppskjutning. För att kunna starta konstruktionen har man redan börjat att expandera och byggt nya lokaler vid den nuvarande anläggningen. En drygt 16.000 kvadratmeter stor byggnad kommer att stå färdig i december nästa år.

Bigelow utevklingssteg Genesis Sundancer och BA-330 

– Vårt mål med denna nya byggnad är att vi ska kunna tillverka två moduler per år och en, möjligtvis två, kombinationsenheter per år, säger Robert Bigelow. 

Precis som Genesis I och II var prototyper för att lära sig inför konstruktionen av Sundancer och BA-330, kommer denna nya byggnad att fungera som mall för nästa utbyggnad, som kanske till och med kommer att placeras i Florida, New Mexico, Texas eller Kalifornien.

– På ett sätt skulle vi vilja vara nära uppskjutningsplatserna. Men där kan finnas andra sätt att göra det attraktivt att inte placera det i närheten av någon uppskjutningsplats som gör att transportkostnaderna kan betala sig, säger Robert Bigelow.

En sådan ny anläggning kan täcka ett område på 45.000 kvadratmeter.

– Antalet moduler som vi kan tillverka beror i stor grad på hur mycket utrymme vi har, tillägger Robert Bigelow.

Planen är att göra minst sex uppskjutningar det första året. Källa: https://news.yahoo.com/s/space/20080825/sc_space/bigelowaerospaceadvancesworkonfullscalespacehabitat
Bilder: Bigelow Aerospace

Du är kanske också intresserad av:

Prototyp till rymdhotell har gjort sitt 10.000:e varv runt jorden... Genesis II, den andra expanderbara prototypen från Bigelow Aerospace för ett rymdboende, har genomfört sitt 10.000:e varv kring jorden sedan den sköts upp den 28 juni 2007. Genesis II följer sin föregångare Genesi...

Bigelow Aerospace erbjuder 760 miljoner dollar för ett rymdskepp... Bigelow Aerospace har för avsikt att sporra utvecklingen av kommersiella rymdfarkoster för att kunna ta turister i omloppsbana kring jorden, genom att erbjuda ett kontrakt värt 760 miljoner dollar till det företag som kan leva upp...

Rymdhotell prototyp har gjort sitt 10.000:e varv kring jorden... Efter 660 dagar i rymden har Genesis I, den första testmodulen från Bigelow Aerospace för kommersiellt rymdboende, har genomfört sitt 10.000:e varv kring jorden. Denna uppblåsbara prototypen börjar nu sitt tredje &arin...


 
TAGGADE MED:
Bigelow AerospaceSundancerGenesis IGenesis IIBA-330

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se