Kostymmakare i Hollywood tar fram rymddräkter för rymdturister - Rymdturism.se

Warning: Attempt to read property "image_intro" on null in /var/www/rymdturism.se/public_html/plugins/system/helixultimate/overrides/layouts/joomla/content/full_image.php on line 118

Kostymmakare i Hollywood tar fram rymddräkter för rymdturister

Chris Gilman, vd och grundare av Global Effects Inc.Sedan 1986 har företaget Global Effects skapat realistiska kostymer för filmindustrin. Bland annat har de vunnit en Oscar för sin uppfinning av ett system som kyler ner skådespelarna när de bär de tunga och ofta varma kostymerna som förvandlar skådespelarna till monster, utomjordingar eller astronauter. Nu siktar man in sig på att ta fram rymddräkter för kommande suborbitala rymdturister. 

Grundaren av Global Effects, Chris Gilman, har en diger meritlista med bland annat kostymer för filmerna Apollo 13, Armageddon och Space Cowboys samt för Star Trek och Stargate och dess motsvarande TV-serier. De är så realistiska att företagen som gör originalen har bett Global Effects att göra kopior som de kan använda vid sina egna visningar. Han har också flitigt konsulterats av NASA när det gäller utformningen av exempelvis rymddräkter för kvinnliga astronauter.

– En expert på specialeffekter som gör riktiga rymddräkter är verkligen ovanligt. Men samtidigt finns det mängder av exempel på personer som arbetar inom rymdindustrin som inte klassikt skolade som flygingengörer, som trots detta har haft stora framgångar, säger William Pomerantz, chef för X Prize Foundations rymdprojekt.

Hoppas på att få sålt 100 dräkter

Global Effects samarbetar sedan 2006 med Orbital Outfitters som även de sysslar med att ta fram framtidens rymddräkter. Deras första kund, XCOR Aerospace, är ett av ett dussintal företag som alla deltar i den nya rymdkapplöpningen för att kunna skicka turister upp i rymden. De har haft diskussioner med Virgin Galactic, men de har inte bestämt sig huruvida de köpa en uppsättning eller inte.

Gilmans rymddräkt, kallad IS-3, påminner om de dräkter han gjorde för filmer som Space Cowboys. Men till skillnad från filmversionen, som bara är ett skal, är IS-3 utrustad med ett skydd som ska förhindra hastiga tryckfall. Hur mycket rymddräkten kommer att kosta beror på efterfrågan.

– Om vi säljer 100 dräkter, hamnar priset kanske någonstans mellan 10.000 och 20.000 dollar styck, säger Jeff Feige, vd för Orbital Outfitters.

Den prisnivån är betydligt lägre än vad de dräkter kostar som NASAs astronauter använder sig av. Priset på en sådan dräkt ligger på runt 20 miljoner dollar, men då är de också gjorda för att klara en betydligt tuffare miljö än vad rymdturisterna kommer att uppleva.

– Att göra rymddräkter för rymdturister är inget som intresserar oss, säger Dan Coulom, talesman för Hamilton Sundstrand som tillverkar NASAs rymddräkter.

Matthew Upchurch, vd för Virtuoso, resebyrån som representerar Virgin Galactic i nord- och sydamerika och likaledes innehavare av en biljett för en resa med SpaceShipTwo hoppas att rymddräkterna kommer att vara en del av hela upplevelsen.

Källa: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=an7qpnxgB1js&refer=home
Foto: Global Effects Inc.

  • Liknande artiklar: