Företagsnyheter

Det finns flera olika företag och organisationer som är engagerade inom rymdturismindustrin. Här återfinns nyheter från dessa.

 

Chris Gilman, vd och grundare av Global Effects Inc.Sedan 1986 har företaget Global Effects skapat realistiska kostymer för filmindustrin. Bland annat har de vunnit en Oscar för sin uppfinning av ett system som kyler ner skådespelarna när de bär de tunga och ofta varma kostymerna som förvandlar skådespelarna till monster, utomjordingar eller astronauter. Nu siktar man in sig på att ta fram rymddräkter för kommande suborbitala rymdturister. 

Liknande artiklar:

Sundancer komplex med BA-330Med den erfarenhet som Bigelow Aerospace har erhållit från sina två rymdmoduler, som fortfarande går i en låg omloppsbana kring jorden, har de nu beslutat sig för att skruva upp tempot ytterligare så att de inom kort kan skjuta upp en beboelig version i rymden. Samtidigt bygger man ut sin anläggning för att kunna färdigställa de nya modulerna. 

Liknande artiklar:

SpaceDevs utvecklingsteamI måndags skrev SpaceDev på ett flerårskontrakt med Scaled Composites om att bistå Scaled Composites med hjälp i utvecklandet av en raketmotor till SpaceShipTwo. Kontraktet som löper till och med 2012 är värt ungefär 15 miljoner dollar. 

Liknande artiklar:

Silver Dart, PlanetSpace suborbitala rymdfarkostFör tre år sedan hade PlanetSpace ambitiösa planer på att ta fram ett rymdskepp för NASA som i första hand skulle vara till för att transportera personal och förnödenheter till den internationella rymdstationen. Satsningen blev inte så lyckad och man blev tidigt utkonkurrerade av SpaceX och Orbital Sciences. Nu gör man nya försök med sin Silver Dart, men denna gången i en mindre variant för suborbitala rymdfärder. Man tittar även på att använda farkosten för snabba transkontinentala flygfärder. 

Liknande artiklar:

Virgin Atlantic piloten Rich DancasterFrån måndagens uppvisning av WhiteKnightTwo i Mojave tillkännagav Virgin Galactic och dess systerbolag Virgin America att de låter starta ett program kallat "Race for Space", i vilket Virgin Americas trogna kunder kan delta i en konkurrens om en plats till en av de första rymdflygningarna ombord SpaceShipTwo. Företagen meddelade samtidigt planerna på att instifta ett program där utvalda piloter hos Virgin America ska kunna gå med i Virgin Galactics rigorösa träningsprogram för att kunna bli en pilot för att manövrera WhiteKnightTwo och SpacShipTwo. 

Liknande artiklar:

WK2 and SS2 Drop ShotEfter uppvisningen av WhiteKnightTwo i Mojave i måndags drog Will Whitehorn, Burt Rutan och Richard Branson vidare till flygshowen i Oshkosh i Wisconsin. Trion berättade om sina ambitioner kring rymdturismen och annonserade även bildandet av ett nytt gemensamt bolag. 

Liknande artiklar:

SS2 under ett kapellVideosekvens Under Virgin Galactics uppvisning i måndags stod WhiteKnightTwo i centrum som världens största plan med dubbla flygplanskroppar. Mellan dessa gapade det dock tomt på den plats som rymdskeppet SpaceShipTwo är tänkt att vara fäst när ekipaget tar sina resenärer ut i rymden. Under eventet kom det knappt fram någon ny information kring arbetet med SpaceShipTwo. Burt Rutan, grundaren av Scaled Composites, avslöjade dock lite grand för Jeff Foust på Personal Spaceflight. 

Liknande artiklar:

Richard Branson och Burt Rutan visar upp WhiteKnightTwo (Eve)Videosekvens Tidigt i morse, lokal tid, i ljuset av den kaliforniska morgonsolen visade Richard Branson och Burt Rutan upp Virgin Galactics färdiga bärflygplan "Eve" vid Scaled Composites lokaler i Mojaveöknen. Detta är ett betydelsefullt ögonblick både för Virgin Galactic och Scaled Composites, företaget som har byggt "Eve", som nu visar att rymdturism bara är ett par ögonblick bort. Nu väntar man bara på att SpaceShipTwo, som är det egentliga rymdfarkosten, ska bli färdig och att testflygningarna ska komma senare under hösten med bärflygplanet och med SpaceShipTwo under nästa år. 

Liknande artiklar:

Starchaser och Steven BennettVideo Med hjälp av en uppfinnare vill nu Storbritannien placera sig på kartan över företag inom rymdturismen. I dagarna avtäckte Steve Bennett sin drygt 18 meter långa Starchaser raket vid Salford University i nordvästra England. Med den raketen vill Steve Bennett inom fem år ta turister för en halvtimmes resa ut i rymden. Men det blir inte några billiga minuter. Prislappen är satt till 98.000 pund. 

Liknande artiklar:

Space Wedding logotypeBröllopet är för brudparet en stor och viktig händelse som man vill göra till ett oförglömligt minne. Vanligast är att man gifter sig i kyrkan, men även alternativa varianter finns där ceremonin sker ute i naturen, eller under ett fallskärmshopp, eller under en dykning bland korallrev. Nu finns det ytterligare en variant. Att gifta sig i rymden. En japansk firma har nu börjat ta emot reservationer för par som bokstavligen vill ta det stora steget ut i det okända genom att åka ut i rymden och ge varandra sitt äktenskapslöfte. Den första vigseln planeras att äga rum 2011. 

Liknande artiklar:

Sida 15 av 21

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se