Företagsnyheter

Det finns flera olika företag och organisationer som är engagerade inom rymdturismindustrin. Här återfinns nyheter från dessa.

 

Galactic Suite ProjectDet spanska företaget Galactic Suite Project erbjuder världens första paketresa för rymdturister som inkluderar förberedelser, transport och en 3 dagars vistelse på ett hotel som kommer att gå i en bana runt jorden på 450 kilometers höjd. Med sikte på att tillhandahålla nya tjänster och produkter för den starkt kommande rymdturismindustrin har EQUIP Xavier Claramunt, en arkitektfirma med säte i Barcelona, tillsammans med en grupp ingenjörer inom rymd- och flygindustrin från Florida börjat ta fram en prototyp för ett rymdhotell, som är tänkt att ta emot sina första gäster 2012. 

Liknande artiklar:

Raketexplosion i Mojaveöknen 070727VideoNu har även den privata rymdsektorn drabbats av en katastrof. Tre personer har omkommit och ytterligare tre har skadats livshotande vid en explosion som inträffade vid det privata rymdfärdsföretaget Scaled Composits testanläggning i Mojaveöknen i Kalifornien. 

Liknande artiklar:

Space AdventuresI går slutförde Space Adventures sina förhandlingar med den ryska rymdflygstyrelsen (FSA) om två platser ombord de kommande resorna med Soyuz TMA rymdfarkosterna för sina kommersiella resenärer. Space Adventures gjorde sig berömda 2001 då de som första företag skickade upp världens första rymdturist, Dennis Tito, till den Internationella rymdstationen ISS. Sedan dess har ytterligare fyra andra privata betalande rymdturister tagit sig upp på ISS, alla med hjälp av Space Adventures. De två platserna som Space Adventures nu har köpt gäller för Soyuz TMA-13 hösten 2008 och Soyuz TMA-14 våren 2009. 

Liknande artiklar:

Wyle LaboratoriesNu tar rymdresande för vanliga människor ytterligare ett steg mot en realisering. Virgin Galactic, som med största sannolikhet blir världens första kommersiella flyglinje för privata rymdresenärer, har tecknat avtal med Wyle Laboratories Inc. för att förbereda de första passagerarna på deras jungfrufärd i rymden. Avtalet gäller för tjänster som förser Virgin Galactic med bland annat en medicinskt ansvarig chef, medicinsk rådgivning och medicinsk dataanalys. Dr. James Vanderploeg från Wyle kommer att fungera som den medicinskt ansvariga chefen för Virgin Galactic.

Liknande artiklar:

Genesis IIEn uppblåsbar rymdmodul, Genesis II, som på sikt skall kunna användas som rymdhotell sköts i fredags upp från den ryska rymdbasen Yasny. Modulen, som är finansierat av Bigelow Aerospace, sköts iväg 16.02 svensk tid ombord en Dnepr- raket från ISC Kosmotras Yasny Kosmodromen i Ryssland. Bara efter drygt en kvart började Genesis II att separera från sin raket och den uppblåsbara modulen började att expandera och veckla ut sina solpanaler.

Liknande artiklar:

Europa ger sig in i kampen om rymdturism marknadenVideoDet europeiska rymdbolaget EADS dotterbolag Astrium, visade i onsdags för speciellt inbjudna gäster i Paris upp en fullskalig modell av ett jetplan, som enligt dom själva skall revolutionera rymdturismen. Astrium hoppas på att jetplanet, som i mångt och mycket påminner om ett konventionellt flygplan men som har försetts med raketmotorer, kommer att vara färdigt redan nästa år och att de första flygningarna med turister kan börja 2012.

– Många människor skulle mycket gärna vilja åka ut i rymden, och vi kan göra det möjligt för dom, säger Francois Auque, vd för Astrium. Vi tror att vårt koncept är ytterst säkert, ytterst bekvämt och synnerligen billigt.

Liknande artiklar:

DreamchaserSom ett resultat av en fem månader lång studie av SpaceDev, har Benson Space Company valt att fortsätta utvecklingsarbetet av sin Dream Chaser utifrån en ny infallsvinkel meddelade Jim Benson, vd och ordförande för Benson Space Company, vid National Space Society's International Space Development Conference. 

Liknande artiklar:

ZERO-G kommer att starta med regelbundna flygturer från Las Vegas med start den 21 April Video Zero Gravity Corporation, är det första och hittills enda av den amerikanska luftfartsmyndigheten (FAA) godkända bolag som tillhandahåller kommersiellt tillgängliga flygturer för att uppleva viktlöst tillstånd. Med start den 21 april kommer de att starta reguljärflyg för allmänheten från sin bas i Las Vegas. Deras, G-Force One, ett speciellt ombyggt Boeing 727-200 flygplan, kommer att avgå från Signature Air Terminal vid McCarran International Airport. 

Liknande artiklar:

NASA och Virgin Galactic skriver under en överenskommelse för att undersöka framtida samarbetenTjänstemän från NASA undertecknade i tisdags tillsammans med Virgin Galactic en överenskommelse om att utforska möjligheten till ett samarbete i framtiden. De områden som är påtänkta för ett eventuellt samarbete är inom utvecklingen av nästa generations rymddräkter, värmesköldar för rymdskepp, hybrid raketmotorer, samt flygfarkoster som kan färdas i hastigheter som överskrider 5 gånger ljudets hastighet. 

Liknande artiklar:

En brittisk raketbyggare tävlar mot miljardärerna om att ta turister ut i rymdenStarchaser Industries, ett företag som från början arbetade med att skjuta upp satelliter i omloppsbana kring jorden, har nu anslutit sig till den skara företag som är med i den nya tidens rymdkapplöpning. Den där rymdturism skall bli en kommersiell realitet.

Senare detta år planerar det Manchester-baserade företaget Starchaser sitt första uppskjut från en rymdhamn i New Mexico. Om företagets grundare, Steve Bennett, lyckas kommer hans rymdfarkost att bli den första brittiska rymdraketen i rymden på mer än 35 år och 2009 den första brittiska att skicka en människa ut i rymden.

Liknande artiklar:

Sida 19 av 20

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se