Företagsnyheter

Det finns flera olika företag och organisationer som är engagerade inom rymdturismindustrin. Här återfinns nyheter från dessa.

 

Ny VD för RymdbolagetLars Persson har utsetts till ny VD för Rymdbolaget från den 16 februari. Han efterträder Claes-Göran Borg som går i pension. Lars kommer närmast från Marratech AB där han varit VD.

Lars Persson har varit mycket internationellt verksam och har mer än 25 års erfarenhet av arbete inom IT och Telecom. Han har bland annat varit vd på France Telecom respektive Telenor i Sverige. Lars är också styrelseledamot i det börsnoterade konsultbolaget CyberCom.

Liknande artiklar:

Försenad uppskjutning av den andra uppblåsbara rymdfarkostenUppskjutningen av den andra protypen av ett framtida uppblåsbart rymdhotell har fått flyttats fram med två månader till någon gång under april månad. Förseningen gör dock att ingenjörerna vid Bigelow Aerospace får möjlighet att testa och utvärdera dess uppskjutningraket, som i ett annat sammanhang drabbades av ett missöde förra året.

Bigelow Aerospace, som grundades av den amerikanska hotellägaren Robert Bigelow, planerar att skjuta upp en testserie av rymdfarkoster för att visa att det går att använda sig av uppblåsbara rymdstationer, som kan användas som rymdhotell.

Liknande artiklar:

Judy Perl Cruises blir auktoriserad resebyrå för Virgin Galactic's rymdresor"Fly me to the moon" som Frank Sinatra brukade sjunga om är inte längre en romantisk föreställning. Det är allt mer efterfrågat, och nu kan Judy Perl Cruises erbjuda rymdresor som en del i företagets stora utbud av luxuösa äventyrsresor. Virgin Galactic har i dagarna tillkännagivit att Judy Perl Cruises har blivit en auktoriserad resebyrå, och är en av de första och hittills den enda representanten i nordamerika som har getts tillstånd att boka in platser till Virgin Galactic's suborbitala rymdresor. Endast en exklusiv grupp bestående av 45 respresentaneter i USA har blivit utvalda för denna unika möjlighet, men än har bara Judy Perl Cruises tagit sig igenom nålsögat. 

Liknande artiklar:

Amerikansk raketentreprenör tar sats för att få igång rymdturismenI ett försök att få ytterligare fart på rymdturismen startar Jim Benson, som grundade SpaceDev 1997, företaget Benson Space Company med målet som han själv säger, att "öppna upp rymden för hela mänskligheten." I samband med detta avgår han också från sin post som styrelseordförande och teknisk chef för sitt gamla bolag, men meddelar att han kommer att fortsätta att samarbeta med SpaceDev.

Tillkännagivandet av denna satsning kom samtidigt som Richard Branson lät avslöja utformningen av SpaceShipTwo som Branson tänker använda för att ta turister ut i rymden. Tidpunkten var kanske så illa vald med tanke på att Benson tidigare har haft samarbete med Richard Branson. Det var nämligen SpaceDevs raketmotorer som monterades i SpaceShipOne.

– En ny rymdkapplöpning har startat, sa Benson till Reuters. Jag planerar att spendera de nästkommande åren åt att skapa möjligheter så att alla som vill ta sig ut i rymden också skall kunna göra det, säkert och till en låg kostnad.

Liknande artiklar:

Virgin vill skapa Astronaut IdolVirginimperiets grundare, Sir Richard Branson, ligger i förhandlingar med den brittiska televisionen om att starta en talanguppvisning för längtande astronauter. BBC och ITV har haft diskussioner kring ett förslag kallat "Astronaut Idol", liknande den "Idol", som har skrapat landet efter Sveriges nästa popstjärna. Sex deltagare kommer att få tävla om en plats i Virgin Galactics projekt, som siktar på to att skicka sina första rymdturister ut i rymden runt 2009. Styrelseordföranden i Virgin Galactic, Will Whitehorn, säger att en inspelning kan starta så fort alla tester av deras rymdfarkost är genomförda någon gång under andra halvåret av 2007. Han tillägger: "Föreställningen kommer att bli en blandning av Dr. Who, Star Trek och The Krypton Factor".

Liknande artiklar:

Space XL krashlandar på sin jungfruresaDen första uppskjutningen av den kommersiella Space XL raketen från Spaceport America i New Mexico misslyckades med att nå sin suborbitala bana och kraschlandade i öknen. Den lyfte klockan 12.14 lokal tid i måndags, men klarade bara av att nå en höjd av 12 kilometer innan den landade igen flera kilometer från den planerade landningsplatsen i White Sands Missile Range.

Liknande artiklar:

Virgin Galactic visar upp en konceptmodell av SpaceShipTwoSir Richard Branson, grundaren av Virgin Group, har meddelat att han och tre höga chefer inom Virgin Galactic kommer att visa upp en modell i full skala på nästa generation av deras kommersiella suborbitala rymdarkost, SpaceShipTwo.

Händelsen kommer att äga rum den 28 september vid Wired NextFest Forum på Javits Center i New York. SpaceShipTwo utvecklas av Branson och Burt Rutans företag Scaled Composites, vilket är samma team som stod bakom deras lyckade SpaceShipOne. Deras planer ligger på att bygga en flotta om 5 rymdskepp.

Liknande artiklar:

Bigelow presenterar sina planer för rymdhotellBigelow Aerospace har ingått ett avtal med Lockheed för att kunna använda sig av Atlas V raketer för att skicka människor upp i rymden. Bakom avtalet ligger Bigelows planer om att skicka upp en stor uppblåsbar rymdstation, kallad Sundancer, som kan vara färdig för uppskjutning någon gång mellan 2009 och 2010. Till en början kommer den dock endast att vara anpassat för tre personer och innehålla ett livsuppehållande system och en boendedel på 180 kubikmeter. Överenskommelsen innehåller i dagsläget bara studier för att modifiera den befintliga Atlas V raketen så att den på ett säkert sätt skall kunna föra människor ut i rymden och besöka den. Ett scenario bygger på att man skickar iväg upp till 16 stycken Atlas V raketer per år. Att just Atlas V ska användas är inte helt förvånande. Lockheed har tidigare gjort undersökningar för att se om det är tekniskt möjligt och lönsamt att satsa på bemannad rymdfart.

Liknande artiklar:

Teachers in SpaceTill den ständigt ökande gruppen av företag som sysslar med kommersiella rymdresor, meddelade idag det kalifornienbaserade Masten Space Systems of Mojave, att de tänker skänka bort en suborbital rymdresa till en amerikansk lärare. Donationen ingår i Space Frontier Foundations "Teachers in Space"-projekt, vars mål är att ge minst 100 lärare möjligheten att åka på en suborbital rymdfärd inom  de närmaste åren. Med en prislapp på mellan 150 000 och 200 000 dollar, representerar en plats på Mastens föreslagna rymdfarkost ett viktigt bidrag till ett projekt som utlovar sig att ändra på den amerikanska utbildningens anseende inom naturvetenskap.

"Rymdfärder är vad vi sysslar med", säger Bill Boland, projektledare i Space Frontier Foundations TIS projekt.

"Masten Space Systems generositet betyder att ytterligare fler kan få en upplevelse för livet. Det är fantastiskt att ha dem med oss", säger Bill vidare.

Liknande artiklar:

Sida 20 av 20

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se