Raket exploderade vid Mojave flygplatsen - tre döda

Raketexplosion i Mojaveöknen 070727VideoNu har även den privata rymdsektorn drabbats av en katastrof. Tre personer har omkommit och ytterligare tre har skadats livshotande vid en explosion som inträffade vid det privata rymdfärdsföretaget Scaled Composits testanläggning i Mojaveöknen i Kalifornien. 

Scaled Composites ägs av Burt Rutan, mannen bakom SpaceshipOne som gjorde den första privat finansierade resan i rymden i juni 2004. Det är beläget på Mojaveflygplatsen i öknen 13 mil norr om Los Angeles. Rutan är också engagerad i brittiske miljardären Richard Bransons planer på att inleda turistresor i rymden med hjälp av den teknik som testats i SpaceshipOne. Dessutom håller Northrop Grumman just nu på att slutföra diskussionerna med Scaled Composites om att öka sin ägarandel på omkring 40 procent till 100 procent. Affären inväntar nu bara på ett formellt godkännande, vilket väntas bli klart under nästa månad.

Testkörde komponenter för SpaceShipTwo

Explosionen som startade i tankarna för raketbränsle skedde på torsdagen när företaget testkörde en raketmotor. Vid pressläggningen var orsaken till explosionen dock ännu inte känd.

– Vi vet inte varför den exploderade, sa en väldigt skakad Burt Rutan, grundaren av Scaled Composites. Vi utförde ett test som vi trodde var totalt säkert. Scaled Composites har fram till idag varit befriade från olyckor.

Scaled Composites använder sig av kväveoxid som katalysator i de raketmotorer som testas vid Mojave flygplatsen, ett test som Scaled Composites har utfört ett flertal gånger tidigare med SpaceShipOne, men nu utfördes detta testet på komponenter för en ny raketmotor till efterföljaren, SpaceShipTwo. På deras webbplats kan man läsa att "temperatur och tryck måste kontrolleras mycket noga". De sex personerna höll på att kontrollera vilken hastighet som kväveoxiden hade genom bränsleinsprutningen när olyckan inträffade.

– Två dödsfall är bekräftade liksom fyra allvarligt skadade, uppgav brandkårens talesman Tony Diffenbaugh. Senare bekräftades ytterligare ett dödsfall när en tredje person dog efter ankomsten till Kern Medical Center.

Risker finns alltid för pionjärer

Tv-bilder från explosionens efterdyningar visade bråte spritt över ett stort område, förvridna fordon och svartbränd mark.

– Jag tänker inte spekulera i orsakerna till explosionen. Vi vet bara att det var en ganska katastrofal händelse, sade Diffenbaugh.

En bransch som denna innebär stora risker. Det vet alla inblandade. Är man dessutom pionjärer så är riskerna större. Så har det alltid varit och kommer förmodligen alltid att bli. Se bara på flygets tidiga pionjärer, likaså när rymdåldern inleddes. Astronauter och deras familjer är kanske mer förberedda på sådana händelser än vad tekniker och andra yrkesgrupper är, men som också är i riskzonen. Men rymdturism.se skulle vilja passa på att alla som läser detta ägnar en tyst minut åt de som omkom här.
 

Video Videosekvenser

För att se en sändning från CNN som visar förödelsen efter explosionen, klicka här.
För att se nyhetssändningen från Kero23 ABC innehållande en intervju med Dr. Ken Taylor vid Kern Medical Center som tog hand om explosionsoffren, klicka här.
För att se nyhetssändningen från KNBC med bland annat en intervju med Tony Diffenbaugh, klicka här.
Källa: https://www.turnto23.com/news/13764311/detail.html och https://www.cnn.com/2007/US/07/27/spaceport.blast/index.html
Foto: KNBC

Du är kanske också intresserad av:

Ljusshow i Mojave med Virgin Galactic?... Denna bild föreställer vad som förmodas vara en generalrepetition inför den ljusshow som senare på måndagskvällen, lokal tid, ska äga rum vid Mojave Airport i Kalifornien i samband med att Virgin Galactic ...

Ökad aktivitet hos Scaled Composites... Under den senaste månaden har Virgin Galactics partner Scaled Composites ökat sin aktivitet i det fortsatta arbetet med WhiteKnightTwo och SpaceShipTwo. Flera tester har gjorts, varav en av dom involverade SpaceShipTwo hängandes un...

Första bilderna på SpaceShipTwo?... Vid Scaled Composites anläggning i Mojave, Kalifornien, är man i full färd med att färdigställa SpaceShipTwo. Bilder av vad som förmodas vara SpaceShipTwo's cockpit har nu läckt ut. Rob Coppinger, som arbet...


 
TAGGADE MED:
MojaveScaled Composites

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se