Ryssarna ser ett eventuellt slut på turistresor till ISS

Soyuz dockar med ISSFramtida rymdturister som ämnar att åka till den internationella rymdstationen (ISS) kanske måste söka alternativa vägar att ta sig dit efter 2009. Anledningen, enligt den ryska rymdflygstyrelsen, är att det är brist på utrymme på den ryska Soyuz kapsel som betjänar ISS. 

– Det har att göra med de internationella avtal som fastställer att från och med 2009 måste ISS besättningen bestå av sex personer, om de japanska och europeiska forskningsmodulerna har kommit upp till ISS, säger Roskosmos chef Anatoly Perminov. 

I så fall bli det inget utrymme kvar för rymdturister, och Perminov säger samtidigt att en rymdturism som använder sig av ryska farkoster för att ta sig till ISS blir ganska problematiskt.

– Jag är rädd för att, rymdturism som den ser ut i dag, kommer att se sina sista dagar från och med 2009, säger Perminov.

Stor efterfrågan på turistresor 

Efterfrågan på rymdresor för turister, även med de astronomiska summor det kostar, har redan skapat problem för Roskosmos att kunna tillhandahåller platser. Inom det närmsta åren kommer bilden kanske att bli tydligare då den farkost, CSTS, som Europa och Ryssland arbetar tillsammans med som är tänkt att ersätta Soyuz-TMA.

– Om en möjlighet dyker upp att ta turister upp i rymden, kommer vi att ta den under beaktning, säger Perminov. Det finns så många människor som vill göra en sådan resa, att vi inte kan tillmötesgå alla önskemål.

Dennis Tito blev 2001 den första rymdturisten att åka till ISS, som följdes 2002 av Mark Shuttleworth från Sydafrika, 2005 av amerikanen Greg Olsen, och 2006 av den iranskfödda amerikanskan Anousheh Ansari. Den femte och senaste rymdturisten på ISS var den ungerskfödda amerikanen Charles Simonyi förra året, och i oktober i år kommer Richard Garriott att bli den sjätte i raden. Källa: https://news.yahoo.com/s/afp/20071227/sc_afp/russiausspaceisstourism_071227205644
Foto: AFP/Maxim Marmur

Du är kanske också intresserad av:

Rymdturister kan kanske köpa sig en egen Soyuz raket... Om rika personer har en oemotståndlig önskan att åka ut i rymden och bo på den internationella rymdstationen för en vecka, kan det finnas möjlighet att köpa sig en egen Soyuz raket för att ta sig dit. Om n&a...

Roscosmos vill skicka 2 rymdturister till ISS efter 2013... Den ryska federala rymdagency Roscosmos planerar att låta två rymdturister ta plats ombord Soyuz farkosterna till den internationella rymdstationen någon gång efter 2013. Beskeden från Ryssland om huruvida det kommer att...

Kommer ryssarna att skicka iväg två rymdturister samtidigt till ISS?... Det ser ut som om Sarah Brightman kan komma att ha en annan miljonär sittandes bredvid sig under hennes kommande rymdresa ombord Soyuz på väg mot den internationella rymdstationen. Den ryska rymdflygstyrelsen Roscosmos har &a...


 
TAGGADE MED:
SoyuzISSRoskosmos

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se