Stephen Hawking avtäcker den andra SpaceShipTwo i februari - Rymdturism.se

Stephen Hawking avtäcker den andra SpaceShipTwo i februari

Stephen Hawking avtäcker den andra SpaceShipTwo i februari

Artikeln innehåller en video att titta på Snart är det andra exemplaret av SpaceShipTwo färdigställt och Stephen Hawkings kommer att avtäcka och namnge rymdskeppet nästa månad, den 19 februari.

Femton månader efter att den första versionen olyckligt kraschade under en testflygning förra året, är det alltså dags för det andra exemplaret att för första gången visas upp.

– Vi är mycket hedrade över att Stephen Hawking har gått med på att i februari hjälpa oss vid avtäckningen av vårt nya rymdskepp, berättade Richard Branson i ett blogginlägg på Virgin Groups webbplats.

Stephen är en av de människor som Richard Branson beundrar mest i världen, och är också den enda person som har fått en gratis biljett med Virgin Galactic. Om hans hälsa medger kommer han att vara en av de första som beger sig ut i rymden ombord SpaceShipTwo.

Hawking har ofta talat om sin beundran för vad Virgin Galactic gör för att demokratisera rymden. Förra året skrev han på Facebook: "Jag har sagt tidigare. Titta upp mot stjärnorna och inte ner på dina fötter", men jag tror att ”titta upp" inte längre kommer att ha samma innebörd när man vill se universum i all sin glans."

spaceshiptwo-construction-virgin-galactic.jpg

spaceshiptwo-landing-gear-virgin-galactic.jpg

spaceshiptwo-lowered-landing-gear.jpg

spaceshiptwo-whiteknighttwo.jpg

Vad kommer rymdskeppet då att heta? En fingervisning kan kanske ges utifrån den varumärkesansökan som gjordes i november förra året. Om det stämmer skulle i så fall rymdskeppet få namnet VSS Unity.

När testflygningen kommer igång vet heller inte. Händelsen nu i februari kan förstås bara röra sig om att den rullas ut ur flyghangaren, precis som det gjordes med det första exemplaret av SpaceShipTwo.

En enda fribiljett

Nyligen arrangerades ett evenemang vid Cambridge University, med temat astronomi, för Virgin Galactics framtida astronauter tillsammans med Stephen Hawking. Det var bara en i raden av flera spännande resor, möten och upplevelser som Virgin Galactics anordnar för sina framtida astronauter. Där berättade Stephen på sitt speciella sätt historien bakom varför han är den enda som har fått en fribiljett för en resa ut i rymden.

– Jag kan tacka John Humphrys, alla brittiska frukost-TV-sändningars favorit, för min kontakt med Virgin Galactic. Under en intervju för programmet Today för cirka åtta år sedan, frågade han mig en ganska personlig fråga, och i ett försök att ge en upplyftande svar, gled jag in på ämnet om Virgin Galactics framtida astronauter, berättade Stephen.

– För att stilla alla konspirationsteorier som surrar runt därute, att det hela var medvetet gjort för att få en gratis biljett för en rymdresa, kan jag säga att så inte var fallet. John frågade mig om jag var orolig inför döden. Jag svarade att min död, enligt den medicinska expertisen, har förutspåtts flera årtionden tidigare och att döden inte berör mig alltför mycket, men att det fortfarande fanns några saker kvar på min ”bucket-list”. Högt uppe på den listan finns önskan av att själv få uppleva rymden. Visserligen kan jag då ha nämnt att kanske Richard Branson kunde hjälpa till, men som sagt, min prioritet var att lyfta intervjun, inget mer, berättade Stephen vidare.

Strax därefter ringde Richard Branson och erbjöd honom den enda gratisbiljetten för en rymdresa med Virgin Galactic.

Källa: http://www.virgin.com/richard-branson/professor-stephen-hawking-and-virgin-galactic
Foto: Virgin Galactic

 

  • Liknande artiklar: