Virgin Galactic visar upp designen på SpaceShipTwo och WhiteKnightTwo

SpaceShipTwoNu dröjer det inte länge förrän du kan göra din drömresa ut i rymden. Igår visade Virgin Galactic upp sitt nya miljövänliga rymdskepp inför omkring 100 speciellt inbjudna gäster vid American Museum of Natural History i New York. SpaceShipTwo som det kommer att kallas baseras på sin föregångare SpaceShipOne som i oktober 2004 som första privatfinansierade rymdfarkost flög ut i rymden och vann Ansari X Prize. 

Dessutom har  ytterligare  2 svenskar  tillkommit  bland den skara  som har köpt sig en biljett.

Konstruktionen av WhiteKnightTwo (WK2), moderskeppet eller bärflygplan, är nästan helt slutförd vid Scaled Composites i Mojave, Kalifornien, och den förväntas att göra sina första testflygningar senare under sommaren 2008. Det är världens största bärflygplan, helt byggt i kolfiberkomposit material, och har en unik egenskap att kunna skjuta iväg SpaceShipTwo i en suborbital banan med dess åtta astronauter på en mycket hög höjd. Bärflygplanet drivs med hjälp av fyra stycken Pratt and Whitney PW308A motorer, som är bland de mest kraftfulla och effektiva motorerna som finns att frambringa som dessutom är ekonomiska. WhiteKnightTwo är också konstruerad för att kunna lyfta andra former av laster som sedan skjuts ut i rymden. Både Scaled Composites och Virgin Galactic menar att systemet har tillräckligt med lyftkapacitet för att skjuta iväg obemannade farkoster som bär på små satelliter och annan vetenskaplig utrustning i låga omloppsbanor kring Jorden. Men första prioritet för Virgin Galactic är att utveckla marknaden för rymdturism, men företaget tittar redan på möjligheten med obemannade färder.

WhiteKnightTwo– Vi vill verkligen komma till det läget där alla de hundratusentals människor som vill uppleva en resa i rymden kan få möjlighet att göra det, sa sa Sir Richard Branson, grundaren av Virgin Galactic. Även om dollarn idag inte är stark, är fortfarande 200.000 dollar mycket pengar för det stora flertalet människor. Inom fem år från starten, hoppas jag att priset har gått ner ganska dramatiskt, fortsätter Branson.

När det gäller SpaceShipTwo är den färdig till 60%. Scaled Composites har tagit lärdom av de erfarenheter de fick när SpaceShipOne konstruerades och de marknadsundersökningar som  genomfördes av Virgin Galactic så att de önskemål som kommande rymdturister kan inkorporeras så att flygupplevelsen blir så bra som möjligt. Även SpaceShipTwo är byggd så att den enkelt kan anpassas till framtida krav på andra vetenskapliga och kommersiella användningsområden.

En kopia av SS2 finns i WK2

Det finns ytterligare några skillnader. WhiteKnightTwo har en extra besättningskabin, som är en exakt kopia av insidan på SpaceShipTwo. Detta för att ge passagerarna ett smakprov på hur en resa ut i rymden kan te sig. Som en del i flygningen kommer WhiteKnightTwo att ta en lätt parabolisk bana så att passagerarna även kan få en liten kort stund av tyngdlöshet.

SpaceShipTwos rymlga kabin och Burt Rutan– Designen av både moderskeppet och rymdfarkosten är helt fantastisk och överträffar alla de förväntningar på framtida kommersiella rymdfärder vi hade när vi registrerade namnet Virgin Galactic 1999, sa Sir Richard Branson. Burt Rutan och hans team har gjort ett fantastiskt arbete och jag gläds också över den underbara vision som Foster and Partners har visat vid utformningen av Spaceport America i New Mexico.

Han var också väldigt glad över den lösning de tagit fram för användning av biobränsle till uppskjutningssystemet.

– Vi ser fram emot att samarbeta med Pratt and Whitney and Virgin Fuels där vi ska försöka få fram en lämplig blandning för PW308A motorerna som sitter på vårt nya bärflygplan WhiteKnightTwo, sa Sir Richard Branson.

Tiotusentals vill flyga ut i rymden 

Medan de två farkosterna konstruerats, har Virgin Galactics kärntrupp av framtida astronauter fortsatt att öka till mer än 200 personer och med mer än 85.000 som är intresserade av att flyga, när priset går ner. Till den senare gruppen hör undertecknad. Det har gjort att Virgin Galactic har fått in mer än 30 miljoner dollar som motsvarar mer än 45 miljoner dollar i framtida intäkter för det snart flygfärdiga rymdbolaget. Genomgången av rymdturisterna inför deras rymdresor fortskrider enligt planerna och redan har 80 av SpaceShipTwo's första passagerare genomgått medicinska tester och centrifugträning vid NASTAR's anläggning i Philadelphia. För att vänja sig vid stora G-krafter fick deltagarna i centrifugen uppleva nästan 3.5 G för att simulera vad de får erfara under den resa de får med SpaceShipTwo när de tas till en suborbital bana på 110 kilometers höjd.

En av gästerna Trevor Beattle, kreativ chef på reklambyrån Beattie McGuinness Bungay, refererade till den en brittisk TV-serie från 60-talet när han sa:

– Det påminner om Thunderbirds. Det var så vi barn på 60-talet trodde att framtiden skulle se ut. Jag köpte biljetten istället för att spendera pengarna på en Ferrari, eftersom jag ändå inte kan köra.

Satsar på rymdhamnar i USA och Sverige

Förutom lanseringen av SpaceShipTwo och WhiteKnightTwo, visades en modell över Spaceport America upp för första gången inför en publik. Spaceport America som är belägen i Sierra County, New Mexico, kommer att bli världens första privata rymdhamn som är speciellt utformad för att kunna ta hand om rymdturister. När man har konstruerat rymdhamnen har man tagit speciell hänsyn till miljön, genom att använda en kombination av geotermi, sol- och vindenergi för att ge så lite miljöpåverkan som möjligt. Virgin Galactic letar också efter andra platser i världen att skicka iväg rymdturister från, och de har redan investerat åtskilligt i Spaceport Sweden i Kiruna.

– Det har dessutom tillkommit ytterligare två svenskar bland de som har köpt sig en biljett för en rymdresa, säger Olle Norberg, ordförande för Spaceport Sweden.

Sedan tidigare är det känt att Bengt Söderqvist från Tvärskog utanför Kalmar har köpt en biljett. De två nytillkomna är idagsläget  dock  okända. Men håll ögonen öppna, så kommer deras identitet att avslöjas så fort rymdturism.se får reda på det.

Om allt går som det är tänkt kommer de första rymdturisterna att komma iväg under 2009.

Tekniska specifikationer för SpaceShipTwo:

Material: En sandwichkonstruktion uppbyggt av kolfiber.
Antal passagerare: Sex plus två piloter
Vingspann: 8.5 m
Längd: 18.2 m
Bakre vinghöjd: 4.5 m
Kabinutrymme: 27.5 x 3.6 m (mosvarande ett privatjet frlygplan)
Fönster: 43 cm i diameter vid sidorna och 33 cm i taket. Fönstren vid cockpiten är 53 cm i diameter.
Höjd varifrån SS2 skjuts iväg: 14000 meter
Suborbitala banans maxhöjd:  > 110 km
Max hastighet: Mach 3.5 - 4200 km/h
Motor och drivmedel: Hybrid raketmotor, som använder sig av flytande oxideringsmedel (lustgas) och fast bräsnle (gummi). För mer bilder se https://www.virgingalactic.com/pressftp/
 

Källa: https://www.virgingalactic.com/pressftp/content/Spaceship%20Docs/Unveil%20Release.doc
Bilder: Virgin Galactic

Du är kanske också intresserad av:

SpaceShipTwo kommer att flyga för första gången den 7 december... Will Whitehorn, Virgin Galactics vd, har konfirmerat den kommentar som Jeff Foust skrev via Twitter igår om att SpaceShipTwo kommer att göra sin premiärflygning i början av december senare i år.– Om inte vädret, ...

Virgin Galactic har nu sålt 60 rymdfärder... Under den nyligen avslutade Next Generational Suborbital Researchers Conference som gick av stapeln i Boulder, Colorado gav Stephen Attenborough, affärschef för Virgin Galactic, en lägesrapport för hur arbetet fortlöper vid s...

WhiteKnightTwo når sin maximala flyghöjd i sommar... Scaled Composites säger att man planerar att göra flygtester med WhiteKnightTwo på höjder strax över dess maximala flyghöjd på 15.250 meter någon gång i sommar. Detta höghöjdstest följer...

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se