XCOR Aerospace och Lynx förbereder sig för kommande rymdfärder

XCOR LynxXCOR Aerospace planerar att kunna skicka iväg privatpersoner på sitt livs resa ombord farkosten Lynx under första delen av 2011. Flygturerna kommer till en början att kosta omkring 750.000 kronor, och hur kommande resenärer ska kunna börja reservera en plats ombord kommer företaget att avslöja i december.

XCOR Aerospace har under de senaste nio åren utvecklat och förfinat framdrivningssystemet. Förutom att raketmotorn har genomgått mer än 3500 testomgångar på marken, har den även testats på två mindre testplan som har flugits i områdena kring Mojave, Wisconsin och New Mexico.

– Det har varit det första steget, att utveckla och testa framdrivningssystemet. Nu pågår konstruktionen av farkosten och vi har också genomfört en betydande mängd datorsimuleringar. Vi räknar med att kunna inleda marktester och testflygningar under mitten av 2010 och förhoppningsvis kunna erbjuda resor till våra kunder under 2011, säger Andrew Nelson, vd för XCOR Aerospace.

Resenärer kommer att se den tunna blåa atmosfären

Så kommer en flygning med XCOR Lynx att se utLynx kommer att kunna ta en pilot och en passagerare upp till en höjd av drygt 60 kilometer. Efter start och en flygtur på omkring tre minuter kommer man ha nått maxhöjden där man kan se jordens krökning och den tunna blåa hinnan som utgör atmosfären. Ett par minuter av tyngdlöshet kommer man också hinna uppleva. Farkostens raketmotor drivs av en blandning mellan fotogen och flytande syre, vilket de menar är betydligt säkrare än raketmotorer som använder sig av fast bränsle.
Att man inte riktigt når rymden, som per definition startar vid 100 kilometers höjd, har gjort att XCOR Aerospace har fått motta mycket kritik. Men XCOR försvarar sig.

– Upplevelsen under flygturen är mycket astronautlik. I en så liten farkost är upplevelsen mycket tät och nära, säger Jeff Greason, grundaren av XCOR Aerospace.

Räknar med billigare resor

Två till tre dagar innan man gör sin resa ombord Lynx, kommer varje resenär att få genomgå ett träningsprogram och andra aktiviteter. XCOR Aerospace räknar också med att flygningarna med Lynx kommer att bli populära dra mängder av besökare till Mojave vilket gör att gör att man måste se till att det finns bättre möjligheter för övernattning än vad som finns idag. Själva resan med Lynx kommer dock till en början bara att rikta in sig till de som har en stor plånbok.

– Så är det med varje ny produkt eller tjänst. De som vill var först, människor som söker det där äventyrliga. De ser på detta som ett sätt att förverkliga deras drömmar och ambitioner. På grund av priset på rymdfärder idag är det människor som har de medel som krävs för att betala vad det kostar att vara först, säger Andrew Nelson.

Men de räknar med att konkurrensen inom kommersiell rymdfart och det faktum att deras Lynx är, i förhållande till deras konkurrenter, är billig att sköta kommer att göra att priset går ner en hel del inom de första tio åren.

– När priserna kommer ner till en nivå som motsvarar vad du betalar för en medelstor bil, kommer rymdresor att kunna vara tillgängliga för en mycket större kundkrets, säger Andrew Nelson.
 
Källa: https://www.bakersfield.com/137/story/587400.html
Bilder: XCOR Aerospace

Du är kanske också intresserad av:

XCOR söker personal... XCOR Aerospace kommer inom en snar framtid att testa och därefter sätta i kommersiellt bruk ett antal av Lynx suborbitala rymdfarkost som konstrueras för att kunna flyga till rymden upp till fyra gånger per dag.Därför s...

XCOR avslöjar tidsschemat för testflygningarna med Lynx... Rymdfarkostutvecklaren XCOR Aerospace har valt att avslöja detaljer kring deras plan att komma igång med de första testflygningarna med deras Lynx MarkI senare i år, följt av MarkII versionen 9-12 månader senare. De h...

XCOR inleder arbetet med att bygga Lynx... Under lång tid har XCOR Aerospace visat upp bilder på deras satsning på en suborbital rymdfarkost, Lynx. Dock har dessa bilder hittills bara funnits som datorrenderingar, men nu dyker de första bilderna upp verkliga farkoster.&...


 
TAGGADE MED:
XCOR AerospaceLynx

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se