Kina kan tänka sig att ta turister ut i rymden

Kina kan tänka sig att ta turister ut i rymdenNär Kina vid en presskonferens presenterade sina satsningar inom rymdforskning för de kommande fem åren, återfanns förutom bland annat att skicka ut mer raketer i rymden och att utforska månen, även möjligheten att Kina kommer att erbjuda rymdresor åt turister.

2003 blev Kina det tredje landet, efter USA och Sovjetunionen, att skicka ut en människa i rymden i en egentillverkad farkost. I oktober 2005 skickades två taikonauter, som astronaut benämns i Kina, i omloppsbana  runt jorden och en rymdpromenad är planerad till 2008.

– Framgångarna med våra bemannade rymdfärder, och att vara den tredje nationen i världen att på egen hand skicka ut en människa i rymden är en källa av stolthet för den kinesiska nationen, sa Sun Laiyan, chefen för den kinesiska rymdorganisationen (China National Space Administration).

Nästa år planerar Kina att skicka en sond till månen, för att göra förberedelser inför framtida bemannade färder till månen, sa Sun, utan delge en närmare tidtabell.

Lågbudgetvariant 

Att skicka upp turister, såsom Anousheh Ansari som betalade närmare 150 miljoner kronor för en resa till den Internationella rymdstationen, är en annan möjlighet som Kina kan tänka sig.

– Så fort vår teknik är mer mogen och mer pålitligt, så finns denna möjlighet. Inte bara för manliga turister, utan även för kvinnliga, sa Sun.

Trots att Kina är ett land där miljontals människor varje dag kämpar för att kunna få sådana basala saker som kläder och mat för dagen, försvarade Sun de öronmärkta miljarder som satsas på rymdforskning.

– Kina kommer nästa år endast att spendera en tiondel av de 130 miljarder kronor som NASA har budgeterat för samma tidsperiod. Det första steget i Kinas utforskning av månen kommer att endast att kosta knappt 1 miljard kronor, vilket är väl spenderade pengar. Vi tror att Kinas rymdprogram kommer att lösa många av de ekonomiska och sociala program som vi idag har.

Han påpekade att innan 1984, när det inte fanns några kinesiska tv-satelliter, tog det mer än en vecka för nyheter att ta sig till de mest avlägsna delarna av Kina. Rymdprogrammet ses som ett sätt att återförena det kinesiska folket, för att ge landet ett nytändning.

Foto: China National Space Administration
Källa: https://today.reuters.com/news/articlenews.aspx?type=scienceNews&storyid
=2006-10-12T072656Z_01_PEK74638_RTRUKOC_0_US-SPACE-CHINA.xml
Hela dokumentet för Kinas rymdprogram de kommande 5 åren kan läsas här.

Du är kanske också intresserad av:

Rapport från rymdturismkonferensen i London den 30 juni... I veckan gick rymdturismkonferensen "A New Industry in the Making" arrangerad av Royal Aerospace Society av stapeln i London. Alla aktörer var där, både konstruktörer och operatörer men även representanter f...

Indien vill skicka turister upp i rymden... Som en del i Indiens ambitiösa program för bemannade rymdresor, har de tagit kontakt med Ryssland för att kunna använda deras rymdfarkoster för att skicka upp turister i rymden. Överenskommelsen, som är rent kommers...

Nu kan media ansöka om ackreditering för att följa Christer Fuglesangs rymdresa från NASA... Detta är kanske inte direkt en nyhet som platsar inom fältet rymdturism, men eftersom det rör sig om Sveriges första astronaut känner Rymdturism.se det som en nationell angelägenhet och vill med stolthet berätta om ...

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se