Rymdturism på frammarsch

Rymdturism på frammarschVideosekvens Snart kommer det att finns helt nya möjligheter att välja var semesterresan ska gå. I delstaten New Mexico i USA pågår som bäst förberedelserna med den första specialbyggda flygplatsen för en rymdturism som kanske kan starta redan om något år. Resebyråer har redan sålt hundratals biljetter. Inom ett år beräknas rymdturismen sätta igång på allvar.

Byggnaden ser ut som ett par flygande tefat, på väg att ge sig av. Vi har kommit till vägens slut, mitt ute i öknen i södra New Mexico. Det är här det stora äventyret ska ske för dem som vågar och har pengarna – 200.000 dollar.

Det är här Virgin Galactic ska anordna sina resor ut i rymden. Mer än 570 personer har hittills köpt biljetter.

Det finns bara en start och landningsbana, men den är väl tilltagen – 4 kilometer lång. Det krävs för de farkoster som ska föra turister ut i rymden. I byggnadens hangar finns det plats för två moderflygplan och upp till fem raketer. I terminaldelen finns rymdkontrollen, träningsrum för astronauter och exklusiva salonger. Utsidan är klar, men arbetet pågår fortfarande med inredningen.

Spaceport America är redo

Christine Anderson, VD för Spaceport America, visar oss runt. Hon pekar på den stora balkongen som sträcker sig utmed hela den glasade fasaden på flygplatsbyggnaden.

– Där kommer vänner och bekanta att stå med champagnen och hälsa dig, när du återvänder från rymdäventyret. Enligt Virgin Galactic ska det kunna ske om ett år. Och vi är redo närhelst de vill sätta igång.

Det är många företag som nu satsar och kämpar om den nya turistmarknaden, med olika erbjudanden om resor i dag och sådana som kan bli verklighet först i framtiden. Den första specialresebyrån för rymdresor var amerikanska Space Adventures. Det är genom företaget försorg som sju privatpersoner hittills har fått komma ut i rymden och kunnat besöka den internationella rymdstationen.

– Vi erbjuder allt från upplevelser av tyngdlöshet för 5.000 dollar till resor till baksidan av månen för 150 miljoner dollar.

Månresa bokad

Månresan kan tidigast göras om tre-fyra år. Ändå har redan en person bokat in sig. Men det som allt nu kretsar kring, det är korta utflykter utanför jordatmosfären, suborbitala rymdfärder. Det är nästa stora reseäventyr. Enligt Tom Shelley satsas det många miljarder dollar på att få fram farkoster som kan orda dess turistresor.

– Det ligger så nära i tiden. Jag känner till tre företag som kommer att genomföra testflygningar i år. Snart, mycket snart är de redo att frakta människor ut i rymden.  

Källa: https://www.svt.se/nyheter/varlden/next-stop-rymden

 

 

 

Du är kanske också intresserad av:

Rymdturism kan hjälpa forskningen... Inom några år ska turister kunna åka ut i rymden i privata rymdfarkoster, bland annat från Spaceport Sweden i Kiruna, men turistrymdfarkosterna kommer också att kunna användas till forskning.– Det finns ju id...

Programledare för Top Gear vill lansera programmet i rymden... Den folkkäre och pratglada TV-stjärnan, Jeremy Clarkson, från det populära motorprogrammet Top Gear vill tillsammans med Richard Hammond och James May sända Top Gear från rymden.Virgin Galactics vd, Will Whitehorn, med...

Dokumentär om rymdturister visas på filmfestivalen i Zurich... Under årets upplaga av filmfestivalen i Zurich som går av stapeln mellan 24 september och 4 oktober, kommer Christian Frei att premiärvisa sin dokumentär Space Tourists. I filmen medverkan den första kvinnliga rymdturisten...

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se