Kanada bygger rymdhamnar för rymdturistresor

Kanada bygger rymdhamnar för rymdturistresorDen kanadensiska rymdorganisationen planerar att bygga två anläggningar för att kunna skicka betalande turister ut i rymden. Projektet backas aktivt upp av grundaren till Virgin Galactic, Richard Branson.

De två platser som är aktuella i projektet är Cape Breton i Nova Scotia som kan komma att bli Kanadas svar på Cape Canaveral i Florida, och Fort Churchill i Manitoba där man sedan 50-talet har skickat upp inte mindre än 3500 sondraketer i rymden i forskningssyfte.

– Vi har ännu inte fått någon förfrågan från någon om en möjligt plats för att skicka upp raketer från Fort Churchill, men vi är öppna för att diskutera möjligheten, säger Rachel Morgan, kabinettssekreterare i Manitoba provinsen.

Under 2008 gjordes en rad förstudier och de visar på att det är möjligt för Kanada att kunna skjuta upp sina egna raketer från egen mark.

– Det är genomförbart, men samtidigt en extrem utmaning, säger Eric Dubuc, ingenjör vid den kanadensiska rymdorganisationen, till The Canadian Press. Ett kanadensiskt-amerikanskt konsortium gick redan för flera år sedan ut med planer för en uppskjutningsramp för kommersiella rymdfärder. – De kanadensiska kustprovinserna är en perfekt plats att skjuta iväg raket från, säger Geoff Sheerin, grundare av företaget PlanetSpace som håller på med att utveckla två raketer för kommersiellt bruk, Canadian Arrow och Silver Dart. Men på grund av rättsliga anledningar vill han inte gå närmre in på hur det går med dessa projekt. Dessutom kommer inte kunna skicka upp sådana raketer från kanadensisk mark i den närmsta tiden, eftersom projekt med att få fram en uppskjutningsplats tenderar att ta mellan 5 och 10 år.

Källa: https://en.rian.ru/world/20100330/158363953.html

Du är kanske också intresserad av:

Cape Breton kan bli nästa lyft för rymdturister... Den tidigare föreslagna rymdhamnen på Cape Breton, kan i veckan få ett rejält lyft. Ett lyft som kommer att gynna rymdturismen. Anledningen är att företaget bakom satsningen, PlanetSpace, denna vecka kommer att f&ar...


 
TAGGADE MED:
KanadaCape BretonFort Churchill

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se