Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamnVideosekvens Bara två veckor efter den första soloflygningen med Virgin Galactics rymdskepp landade SpaceShipTwo för första gången på den 3.2 kilometer långa och 60 meter breda landningsbanan vid världens första kommersiella rymdhamn, Spaceport America i New Mexico. Rymdhamnen planeras att vara i full drift under 2011.

En entusiastisk folksamling med New Mexicos guvernör Bill Richardson och Sir Richard Branson i spetsen, ett antal kändisar och ungefär 30 av de cirka 380 framtida rymdresenärerna var med under invigningen av landningsbanan, vid Spaceport Ameriica, som officiellt har fått namnet “Governor Bill Richardson Spaceway”. De och knappt 600 andra inbjudna gäster från hela världen fick se SpaceShipTwo tillsammans med WhiteKnightTwo flyga in över rymdhamnens snart färdigställda terminalbyggnad för att sedan inviga landningsbanan med den första landningen. – Vi firar invigningen av landningsbanan vid världens första rymdhamn byggd helt för kommersiella syften, sa guvernör Bill Richardson. Det är inte bara den kommersiella rymdfartsindustrin som som får ett lyft i New Mexico, utan det skapas även nya arbetstillfällen och andra möjligheter för människor i södra New Mexico. Denna dag markerar en viktigt milstolpe i vår historiska och spännande resa.

– Det är fantastiskt att få vara här idag med guvernör Richardson och vara en del av invigningen av landningsbanan vid Spaceport America, kommenterade Sir Richard Branson. Att med egna ögon se hur långt bygget har kommit sedan jag senast besökte New Mexico är verkligen inspirerande. Jag ser verkligen fram emot den stora premiäröppningen men idag blev det lite verkligare för mig. Detta historiska ögonblick är en perfekt avslutning på en fantastisk månad.

Klart 2011

Den drygt 1 meter tjocka landningsbanan är byggd för att klara alla typer av flygfarkoster, för både flyg- och rymdfärder. Banan är uppbyggd av 61 centimeter grus, följt av 10 centimeter asfalt och överst ett 35 centimeter tjockt lager av betong. Detta arkitektoniska spjutspetsbygge är under uppbyggnad och förväntas vara i full drift under 2011. Hangar- och terminalbyggnaden är färdig till ca 50-60 procent. Under utvecklingsarbetet har Spaceport America haft nära samarbete med deras huvudsakliga hyresgäst Virgin Galactic och andra ledande flygbolag såsom Lockheed Martin, Moog-FTS, Armadillo Aerospace, och UP Aerospace för att utveckla den kommersiella rymdfarten vid anläggningen. För Virgin Galactic kommer Spaceport America fungera som deras nav och de kommer att ha plats för två stycken WhiteKnightTwo och fem stycken SpaceShipTwo. Under invigningen kom WhiteKnightTwo och SpaceShipTwo in lågt över landningsbanan, flög över den utan att landa och gjorde ett par varv över en förtrollad publik innan den gjorde två visuellt och spektakulära överflygningen över den inte färdigställda terminal och hangarbyggnaden. – Detta var mycket mer imponerande eftersom räven rymdskeppet var med, sa Richard Bjorklund, en 62-årig aktieförvaltningschef från Dallas och blivande rymdturisterna, som också hade sett WhiteKnightTwo när den premiärvisades i december förra året.

Det är rena julafton

Branson och hans familj kommer att bli de första passagerarna som stiger ombord SpaceShipTwo när de kommersiella rymdfärderna startar om 9 till 18 månader. Efter dom, väntar en lång rad av resenärer som stadigt ökar i antal. Mer än 380 hugade rymdturister har redan totalt betalat in över 50 miljoner dollar till Virgin Galactic. – Det är rena julafton, du vill åka iväg, du kan inte bara bärga dig, säger Sonja, en av Virgin Galactics kommande resenärer som var på plats för att fira invigningen. En annan resenär, Perveen Crawford från Hong Kong, säger att de pengar man får betala för en resa är definitivt värt det.

Källa: http://www.virgingalactic.com/news/item/spaceport-america-runway-dedication/

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

Landningsbanan invigd vid världens första rymdhamn

 

Videosekvenser

 

Du är kanske också intresserad av:

Senaste nytt kring uppförandet av Spaceport America... Analysen kring hur miljön skulle påverkas av att anlägga en rymdhamn i New Mexico är nu klar. Den amerikanska luftfartsmyndigheten fann inga problem och gav därför i början av veckan klartecken till att bö...

Första spadtaget taget för Spaceport America... Två år efter att man tillkännagav etableringen av Spaceport America, inleds konstruktionen av rymdhamnen då New Mexicos guvernör Bill Richardson i fredags tog det första spadtaget för vad som blir världe...

Funderingar pågår på hur Spaceport America ska marknadsföras... I onsdags berättade Spaceport Americas projektledare Wayne Savage, lite om hur man ska börja marknadsföra rymdhamnen. Det inkluderar bland annat att man har öppnat en webbshop på rymdhamnens webbplats, där man kan k&...


 
TAGGADE MED:
Spaceport America

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se