Nyheter om rymdhamnar

Inom några år kommer rymdhamnar som är speciellt utformade för kommersiella rymdfärder finnas på flera platser världen runt. Här presenteras dessa rymdhamnar. Nyheter om detta finns samlat här.

Europa om nattenMånga experter pekar på att Skottland kan bli nästa skådeplats för rymdturism. Natthimlen ovanför Skottland kan komma att bli lika viktig för turismen som det skotska landskapet är om dagarna. Skottland är en av de få länderna i världen som har stora ytor fria från ljusföroreningar, och om Virgin Galactic skjuta upp turister i rymden från Moray skulle det innebära en boom för turismen där. 

Liknande artiklar:

Spaceport AmericaEfter en lyckad upphandling kommer myndigheten för New Mexico Spaceport (NMSA) och New Mexicos näringsdepartementet (NMDOT) att på torsdag att inleda arbetet med att förbättra vägarna till och från Spaceport America. Upphandligen vanns av Reiman Corporation, ett byggföretag med mer än 15 års erfarenhet av konstruktionsarbete i New Mexico. Förbättringen av dessa vägar gör dels att åtkomsten blir bättre och dels att tidsschemat för det fortsatta bygget av Spaceport America kan hållas.

Liknande artiklar:

Richard Branson på besök vid Bond University i AustralienSir Richard Branson, grundaren av Virgin Galactic, har nu även siktat in sig på Australien som en möjlig plats för att skicka iväg rymdturister från. Under ett tal inför studenter vid Bond University på Australiens guldkust berättade Branson att Australien "befinner sig i hans radarområde" för en etablering av en rymdhamn för privata rymdfärder. 

Liknande artiklar:

Representanter från Spaceport Sweden och Virgin Galactic vid Esrange 080401Rymdturismen ligger snart bara runt hörnet i Kiruna. Representanter från Spaceport Sweden och Virgin Galactic presenterade igår under en presskonferens vid rymdbasen Esrange i Kiruna, den senaste tidens arbete efter invigningen av Spaceport Sweden i januari förra året. Det hela förgylldes av att ett antal av de blivande rymdturisterna med familjer också var på plats. 

Liknande artiklar:

Spaceport Sweden invigning, foto: Hans-Olof UtsiSedan den officiella invigningen av Spaceport Sweden i januari förra året har många viktiga steg tagits för att vanliga människor ska kunna genomföra suborbitala rymdfärder från Kiruna. För att vara mer exakt har 26 olika punkter bearbetats under de senaste 14 månaderna, allt ifrån boende till tidtabeller för de kommande astronauterna och de operativa funktioner som behövs. Spaceport Sweden kommer på tisdag på rymdcentret i Esrange, strax utanför Kiruna, att presentera resultaten av detta arbete och de fortsatta planerna för framtiden. 

Liknande artiklar:

Cape BretonDen tidigare föreslagna rymdhamnen på Cape Breton, kan i veckan få ett rejält lyft. Ett lyft som kommer att gynna rymdturismen. Anledningen är att företaget bakom satsningen, PlanetSpace, denna vecka kommer att få besked om de har lyckats ro hem ett kontrakt med NASA för att transportera last och personal till den internationella rymdstationen. Kontraktet är värt 175 miljoner dollar, som om de lyckas innebär att PlanetSpace kan fortsätta med sina planer på en rymdhamn, som också samtidigt kommer att bli en startpunkt där rymdturister kan skickas iväg ut i rymden. De första testflygningarna skulle då kunna starta redan till slutet av 2009. 

Liknande artiklar:

Guvernör Bill Richardson och Sir Richard BransonEfter att ha avbrutit sin satsning att försöka bli demokraternas presidentkandidat i det amerikanska valet 2008, återgår Bill Richardson till att fokusera på sin roll som guvernör för New Mexico. I tisdags höll han sitt årliga tal, State of the State, där året som gått summerades och vad som väntar under nästa. I det talet rekommenderade han bland annat att 10 miljoner dollar ska avsättas till att bygga vägar till Spaceport America. 

Liknande artiklar:

Spaceport America TerminalEtt team bestående av ett antal amerikanska och brittiska arkitekter och ingenjörer har börjat med arbetet kring hur Spaceport America i New Mexico ska se ut och hur det ska fungera. Terminalen och hangarerna kommer att få en mycket futuristiskt utseende där dess form minimalt bryter av mot landskapet när byggnaden sprider sig ut över öknen. Byggstarten är planerad till 2008, och detta kommer då att bli den första rymdhamnen i världen som är specifikt byggt för rymdturister. 

Liknande artiklar:

Spaceport SwedenSpaceport Sweden tar nu ytterligare steg för att inom ett par år kunna göra det möjligt  för alla som vill förverkliga sina drömmar om att åka ut i rymden. Spaceport Sweden har nu anlitat en rymdjurist för att få fart på arbetet med att skapa ett svenskt regelverk som gör det möjligt att söka tillstånd för rymdturism. I veckan åkte Olle Norberg, VD för Spaceport Sweden, tillsammans med Rymdbolagets Sven Grahn till London. Där väntade ännu ett möte med ledningen för Virgin Galactic som planerar att börja flyga turister ut i rymden från Kiruna.

– Även om det kanske inte synts så mycket utåt, så jobbar vi stenhårt med projektet, berättar Olle Norberg, som förutom VD för Spaceport Sweden också är chef på Esrange Space Center.

Liknande artiklar:

Spaceport Sweden invigtVideo Igår invigdes Spaceport Sweden officiellt vid Arena Arctica på Kiruna flygplats av rymdministern Maud Olofsson i närvaro av Olle Norberg, chefen för Esrange, Claes-Göran Borg, vd för Rymdbolaget och Will Whitehorn, vd för Virgin Galactic. Spaceport Sweden har därmed öppnat sin verksamhet som inleddes med att ett avtal skrevs mellan Virgin Galactic och Spaceport Sweden som skall kunna ge allmänheten en möjlighet att bli astronauter.

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se