Nyheter om rymdhamnar

Inom några år kommer rymdhamnar som är speciellt utformade för kommersiella rymdfärder finnas på flera platser världen runt. Här presenteras dessa rymdhamnar. Nyheter om detta finns samlat här.

Spaceport Sweden är ett samarbete mellan Rymdbolaget (Swedish Space Corporation), ICEHOTEL, LFV Group (Luftfartsverket) och Kirunas näringslivsutvecklingsbolag Progressum. Spaceport Sweden skall marknadsföra Kiruna som Europas första och mest självklara plats för suborbitala rymdflygningar för privatpersoner.

Virgin Galactic, världens första kommersiella rymdflygföretag, har valt Spaceport Sweden som en av sina operativa partners. Virgin Galactics affärsidé är att ge vanliga människor möjlighet att bli icke-professionella astronauter. Målet är att flyga 500 nya astronauter under det första verksamhetsåret och totalt upp till 50 000 under de första tio åren.

Liknande artiklar:

Olle Norberg i en exklusiv intervju med rymdturism.se kring Spaceport SwedenAtt rymdturism har blivit den senaste tidens stora begrepp inom upplevelseindustrin har vid det här laget troligen inte undgått någon. Det har emellertid hållit på ett par decennium nu, men fick sitt stora lyft först 1995 när X Prize stiftelsen grundades med målet att utarbeta tävlingar som skapar genombrott för kommersiell rymdturism. Nu gör även Sverige en satsning på rymdturism genom att etablera Spaceport Sweden i Kiruna. I en intervju med rymdturism.se säger Olle Norberg, Chef på Esrange Space Center i Kiruna, att det är nu som allt har börjat klarna.

Liknande artiklar:

Rymdturism från Kiruna börjar ta formPlanerna på kommersiella rymdflygningar från Kiruna tar nu fastare form. Ett särskilt bolag, Spaceport Sweden, har bildats, med uppgift att arrangera rymdturism i samarbete med brittiska Virgin Galactic.

Intressenter i Spaceport Sweden är Rymdbolaget, Kirunas näringslivsbolag Progressum, Icehotel i Jukkasjärvi och Luftfartsverket. Interimsstyrelsen leds av Olle Norberg.

– Det finns redan personer som vill flyga med Virgin Galactic från Kiruna. 2012 kan det bli verklighet tror jag, säger Olle Norberg, chef för rymdbasen Esrange till TT.

Liknande artiklar:

Första raketen skickas iväg från Spaceport AmericaEfter att ha blivit uppskjutet tre gånger sen mars, kommer äntligen den första raketen, kallad SpaceLoft XL, att komma iväg nu på måndag från Spaceport America. Om denna första kommersiella raket från New Mexico får en lyckosam start, kommer den att skapa en bra grund för att delstaten blir en centralpunkt för rymdturism industrin.

Klockan K är satt till 07.30 lokal tid, när den 6,5 gånger 0,25 meter stora raketen från UP Aerospace Inc. kommer att lyfta till en höjd av drygt 100 km, och kommer att ha 50 vetenskapliga instrument med ombord.

"Detta är vad måndagen handlar om, att visa att detta inte är en fantasi, detta är verklighet" säger Rick Homans, kabinettssekreterare för ekonomisk utveckling på New Mexicos finansdepartement. "Vi talar faktiskt om att skjuta upp raketer i rymden från en plats i New Mexico". Men Homans tillägger samtidigt att det finns en viss oro och nervositet inför måndagens uppskjutning. "Detta är inte menat som ett PR jippo. Fokus kommer att ligga på allmänhetens säkerhet, det är viktigare än något annat."

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se