Skottland – nästa utgångspunkt för kommande rymdturister

Europa om nattenMånga experter pekar på att Skottland kan bli nästa skådeplats för rymdturism. Natthimlen ovanför Skottland kan komma att bli lika viktig för turismen som det skotska landskapet är om dagarna. Skottland är en av de få länderna i världen som har stora ytor fria från ljusföroreningar, och om Virgin Galactic skjuta upp turister i rymden från Moray skulle det innebära en boom för turismen där. 

– Vyn över Skottland från rymden skulle vara ganska spektakulär, säger Will Whitehorn, vd för Virgin Galactic.

Men inledningsvis kommer Virgin Galactic att flyga från Mojave Spaceport i Kalifornien, och den första platsen utanför USA kommer att bli från Kiruna i Sverige. Men sedan vill Virgin Galactic etablera ett globalt nät av rymdhamnar och det är där som Skottland kommer in i bilden.

– Jag tror att en rymdhamn i Moray kommer att vara det viktigaste som hänt i det området sedan romartiden, säger Maarten de Vries, som leder kampanjen för att etablera Spaceport Scotland.

Virgin Galactic håller nu på med att gå in i en fas med testflygningar i Mojaveöknen, först med tester på marken och inom ett par veckor kommer de första testflygningarna att ske med WhiteKnightTwo. Detta är en nödvändig fas för att de ska kunna få licens att flyga med WhiteKnightTwo och SpaceShipTwo i amerikanskt luftrum. Erfarenheterna härifrån kommer sedan att användas för att få flygtillstånd i Storbritannien och även i Sverige.

Uppdatering: Idag (080929) konfirmerade Virgin Galactic att man planerar att flyga från Skottland 2013.

– Skottland kommer definitivt att bli vår huvudbas i Storbritannien och vi siktar på att kunna genomföra den första rymdresan härifrån inom cirka fem år, säger Will Whitehorn.

– Det finns tre bra platser inom Skottland, där den bästa är Lossiemouth. Men om det skulle misslyckas finns även Kinloss och Machrihanish i Mull of Kintyre att tillgå som bra alternativa platser, fortsätter Will.

Lossiemouth har ett par fördelar på grund av att landningsbanan är nära kusten vilket gör att starten kan göras över havet vilket är säkrare än att flyga över bebodda områden. Det finns också ett luftrum som inte används av någon kommersiell flyglinje vilket är idealt. Diskussioner med har redan initierats med Storbritanniens flygvapen (RAF) kring nyttjandet av Lossiemouth och än så länge ser det positivt ut. Källa: https://news.bbc.co.uk/2/hi/uk_news/scotland/highlands_and_islands/7595797.stm och https://www.dailyrecord.co.uk/news/scottish-news/2008/09/30/scotland-to-be-base-for-
virgin-galactic-s-space-tourism-flights-86908-20761359/

Foto:  Astronomy Picture of the Day

Du är kanske också intresserad av:

Branson funderar på rymdhamn i Portugal... Richard Branson avslöjade igår under ett besök i Lissabon att Portugal kan vara en ideal plats för att etablera en rymdhamn. Diskussioner har redan tagits med nationella myndigheter, och det kommer att få stora likheter ...

Virgin Galactic överväger att skicka iväg rymdturister från Australien... Sir Richard Branson, grundaren av Virgin Galactic, har nu även siktat in sig på Australien som en möjlig plats för att skicka iväg rymdturister från. Under ett tal inför studenter vid Bond University på A...

Virgin Galactic skriver ett 20-årigt hyresavtal med Spaceport America... På den sista dagen 2008 lyckades det komma en sista rymdturismnyhet, och det var inte vilken nyhet som helst. Det sista hindret för att man ska kunna sätta igång bygget av Spaceport America har nu blivit undanröjt, i och...


 
TAGGADE MED:
SkottlandVirgin GalacticLossiemouthMoray

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se