Eriks sista bit ut i rymden

Eriks sista bit ut i rymden

Erik Gunnarsson, från Trelleborg i Skåne, kan i veckan bli historisk som Sveriges andre person ut i rymden efter astronauten Christer Fuglesang. Tidigare i år vann han Sverigefinalen som ett stort internationellt hygienföretag arrangerade. På tisdag tävlar han om en rymdresa på Kennedy Space Center i Florida, USA.

På det amerikanska rymdlägret väntar en tuff utmaning för svensken Erik Gunnarsson. Då hålls den internationella finalen där 77 personer ska tävla om 22 platser ut i rymden. Det är deltagare från olika länder som nu gör upp i sista momentet. En rad prövningar och hårda fysiska test väntar. Huvudelementen är tyngdlöshet, gravitationscentrifug och flyg med jetplan.  Mer detaljerat vad som väntar Erik i Florida vet han inte.

– Det har varit svårt att förbereda sig då jag bara vet att det kommer vara fullspäckade dagar med tuff träning och tidig väckning varje morgon, säger Erik Gunnarsson, 24år.

De tävlande kommer att delas in i olika grupper och hela tiden ha med sig en ledare. Erik antar att denne ledaren sedan rankar varje tävlande på något sätt. Någon större oro inför finalen har inte rymdaspiranten dragit på sig. Han har tidigare spelat både handboll och fotboll på hög nivå så nerverna har han med sig.

– Jag går in med inställningen att min goda fysik och mitt lugn kan ta mig lika långt som i Sverigefinalen, säger Erik Gunnarsson.

Erik vet inte exakt när namnen på de som får åka med ut i rymden presenteras. Han gissar på att de 22 vinnarna utses i slutet av lägret eftersom det då även kommer hållas en gemensam avslutningsbankett. De som vinner kommer att åka mot tyngdlösheten sommaren 2014 och det är ett rymdturistbolag som lyfter med de 22 lyckligt lottade. Erik funderar kring hur tillvaron skulle påverkas om han blir andre svensk ut i rymden.

– Jag vet inte men de säger att man får perspektiv på saker och ting när man varit ute i rymden, avslutar Erik Gunnarsson.

Kort fakta

Personfakta: Erik Gunnarsson, 25år. Född i Trelleborg, Skåne. Bor i Stockholm och studerar sista året på Handelshögskolan, Stockholm.
Bakgrund: Vann Sverigefinalen. Tävlar om en rymdresa mot 77 andra personer i en internationell tävling som arrangeras av ett hygienföretag. 22st får åka ut i rymden och rymdresan utförs av ett rymdturistföretag.
Följ rymdresan: www.facebook.com/axeapolloerik

Källa: http://www.mynewsdesk.com/se/port-lerion/pressreleases/eriks-sista-bit-ut-i-rymden-935636
Foto: Rymdvodka (Swedish Space Vodka)

Du är kanske också intresserad av:

Han kan bli världens första rymdpåg...  Från sten sax påse till tyngdlöshet - nu kan Erik Gunnarsson, 23 år från Trelleborg, bli den andre svensken någonsin i rymden. – Det är helt sjukt faktiskt, det är en sak som man aldrig vågat drömma om eller vågat tänka sig skulle bli aktuellt, s...

Space Adventures avslöjar vem som blir Kanadas första rymdturist... På torsdag kommer Space Adventures, det enda företag som hittills har skickat upp betalande resenärer i rymden, att meddela vem som kommer bli deras nästa resenär, och Kanadas första rymdturist, som åker till den ...

Finansman från Wall Street planerar att bli den första dansken i rymden... Att sätta Dannebrogen på månen är det ultimata målet för Per Wimmer, mannen som förväntas att bli den första dansken att ta sig ut i rymden. Han är en person som är oerhört engagerad i si...

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se