Första rymdresan såld av en svensk resebyrå - Rymdturism.se

    

       

Första rymdresan såld av en svensk resebyrå

Första rymdresan såld av en svensk resebyråThe Search i Malmö, som drivs av Nätresebyrån, blev den första av de svenska utvalda återförsäljarna för Virgin Galactic att sälja en rymdturismresa. Köparen är svensk men önskar att förbli ananonym.

– Kunden är svensk och har betalt. Han har fått en konfirmerad plats på rymdskeppet inom den grupp som kallas "Pioneer", med en plats mellan 100 och 200, berättar Andreas Axelson, ägare till The Search och Nätresebyrån.

Det var vid TUR 2009 som Virgin Galactic presenterade de tre utvalda återförsäljarna av rymdresor. The Search var en av dem. Efter knappt ett år har således den första kunden bokat resan som kostar cirka 1,4 miljoner kronor.

Just nu pågår tester av rymdskeppet SpaceshipTwo i öknen i New Mexico och Andreas var nyligen i Mojaveöknen i Kalifornien när det nya rymdskeppet premiärvisades i december förra året.

- Vi är väldigt stolta över bokningen. Det har hela tiden varit min ambition att vi skulle bli den första svenska återförsäljaren som lyckats sälja en rymdresa. Nu har vi firat med champagne och semlor.

Vill förbli anonym

Vem resenären är vill och får inte Andreas berätta i dag. Däremot kommer denna person att själv gå ut med ett pressmeddelande när tiden känns mogen.

Kunden är dock inte den första svensken som bokat in sig på rymdfärden. Tre svenskar har tidigare bokat sig (varav en bor i USA och två i Sverige). Dessa har dock köpt resorna direkt av Virgin Galactic.

– Vi har för närvarande dialog med ytterligare 3-4 personer som är intresserade av en resa och vi ser minst en av dom som en potentiell kund, säger Andreas vidare.

Tre gånger ljudets hastighet

Om alla testflygningar med SpaceShipTwo och dess bärflygplan WhiteKnightTwo går som planerat kommer de första resenärerna att kunna ge sig av mot rymden någon gång under 2011, och ett par år senare kommer resenärer till den biljett som nu sålts att åka med SpaceShipTwo upp i rymden.

SpaceshipTwo kommer hängandes under WhiteknightTwo att bäras upp till drygt 16 000 meters höjd, innan farkosten lösgörs och släpper loss alla krafter i sin raketmotor och skjuts upp i rymden tre gånger ljudets hastighet. Där uppe kommer resenären få uppleva ett par minuter av tyngdlöshet. Hela resan beräknas ta två och halv timme.

Foto: Ned RocknRoll, Virgin Galactic

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se