Han kan bli världens första rymdpåg

Han kan bli världens första rymdpågVideosekvens Från sten sax påse till tyngdlöshet - nu kan Erik Gunnarsson, 23 år från Trelleborg, bli den andre svensken någonsin i rymden.

– Det är helt sjukt faktiskt, det är en sak som man aldrig vågat drömma om eller vågat tänka sig skulle bli aktuellt, säger Erik Gunnarsson.

Trelleborgarens resa mot stjärnorna började när en person i rymddräkt kom fram till honom på stan och frågade om han ville vara med i en tävling. Allt han behövde göra var att vinna ett parti sten sax påse. Vann gjorde han och senare fick han reda på att han genom lottning tagit sig vidare till AXE Apollo Space Camps första uttagning, en tävling där människor från hela världen tävlar om att åka ut i rymden.

Erik Gunnarsson var den svensk som presterade bäst på IQ-testerna och fysproven och nu väntar den internationella finalen i Florida, där bland annat jetplansflygning och tyngdlöshet står på agendan.

– Bara att få åka till finalen i Florida är ju väldigt roligt med alla de här testerna man får göra. Sen är det klart att det är en bit kvar till att åka upp i rymden, men det känns väldigt spännande, säger han.

Om Erik Gunnarssons resa från Trelleborg till rymden blir verklighet kommer han lämna planeten jorden under slutet av 2014.

– I Ryssland heter det kosmonaut och i USA heter det astronaut. Vi kom fram till att det i Skåne heter rymdpåg. Jag kan bli världens första rymdpåg, säger han.

För den som längtat efter att spendera semestern tyngdlös i atmosfären kan nu drömmen snart bli verklighet. De två stora aktörerna inom rymdturism, Virgin Galactic och XCOR, kan redan nästa år skicka ut sina första rymdturister.

– Det är egentligen bara runt hörnet. De som kommit allra längst i det här är Virgin Galactic, som ägs av Richard Branson. Om allting går enligt planerna så kommer han och hans barn att åka upp i rymden kring jul i år, säger Leif Arndorff, grundare av rymdturism.se.

Om jungfruturen blir lyckad så kommer de första kommersiella rymdresorna komma igång redan 2014. I dagsläget har över 500 personer köpt biljetter och närmare 100 000 står på en väntelista i hopp om att priserna ska bli billigare. Fem av dem som redan köpt biljett är svenskar och priserna ligger i dagsläget på omkring 250 000 dollar.

Källa: http://www.metro.se/skane/han-kan-bli-forsta-skaningen-i-rymden/EVHmhm!xX6yDZzGwJiE/

 

 

Du är kanske också intresserad av:

Eriks sista bit ut i rymden... Erik Gunnarsson, från Trelleborg i Skåne, kan i veckan bli historisk som Sveriges andre person ut i rymden efter astronauten Christer Fuglesang. Tidigare i år vann han Sverigefinalen som ett stort internationellt hygienföretag arrangerade. På tisda...


 
TAGGADE MED:
Erik GunnarsonrymdpågAXE

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se