Kanadensisk entreprenör har bokat en resa ut i rymden med Virgin Galactic

John CriswickEn man som har bestämt sig för att bli en av de första rymdturisterna från Kanada, säger att ge sig ut i rymden är en livslång dröm som går i uppfyllelse. Mannen i fråga är John Criswick, en entreprenör från Ottawa, som är en av de 100 första resenärerna som redan har betalt en biljett för omkring 1,4 miljoner kronor för att åka med Richard Bransons Virgin Galactic. Criswick är en av fyra kanadensare som redan har bokat en rymdresa med "världens första rymdlinje".

– Jag har velat göra detta i hela mitt liv, säger Criswick. Men för mig är det en del av en personlig resa.

Har en master i rymdfysik och ansökte om att bli astronaut

Precis som så många andra hade även Criswick som barn en önskan är att bli astronaut när han blir stor. Men längtan att bege sig ut i rymden var större än många andras och hans studier och tidiga karriär pekade hela tiden mot en karriär inom rymdindustrin. Efter att ha tagit sin civilingenjörsexemen vid University of British Columbia, började han att arbeta för Canadian Astronautics, en tillverkare av hårdvara för rymdindustrin beläget i Ottawa. Under tidigt 90-tal började Criswick att studera rymdfysik vid York University, och efter att han hade tagit sin mastersexamen, började han att arbeta vid ett observatorium i Utah. Sommaren 1991 tillbringade Criswick vid International Space University  i Toulouse, Frankrike, och fördjupade sig i tvärvetenskapligt program som fokuserade på rymdteknologi.

I januari 1992, åkte han till Cape Canaveral, för att se på när den kanadensiska astronauten Roberta Bondar åkte iväg ut i rymden ombord NASAs rymdskyttel Discovery. Efter det ansökte Criswick för att komma med i det kanadensiska rymdorganets program för kommande astronauter. Han visste att det var en vild chansning, eftersom det fanns 5.200 ansökningar till 6 platser. Men han gissar på att han fanns bland de 200 främsta kandidaterna innan han togs bort ur programmet.

– Jag hade stora ambitioner, säger Criswick. Men innerst inne visste jag att det inte var realistiskt. Oddsen vara alldeles för små.

1997 återvände Criswick till Ottawa och började arbeta för Nortel Networks för att ta fram en webbläsare som var tillräckligt liten för att kunna fungera i mobila enheter. Tillsammans med Bob Tennant bröt dom sig ur Nortel Networks för att skapa ett eget bolag under namnet Beduin Communications. Året därpå köpte Sun Microsystems upp deras bolag för 20 miljoner dollar, vilket gav Criswick en nätt förmögenhet då han ägde 80 procent av Beduin Communications.
Men sedan dess har han arbetat med högteknologisk utveckling genom att investera i, starta upp och driva ett dussintal högteknolgiska företag i Ottawa. Ett av företagen, Magmic som Criswick startade 2002, lyckades väldigt bra och gör det fortfarande. Ursprungligen skapade man spel för BlackBerrys mobila enheter, men senare tog man även fram företags anpassade produkter för BlackBerry.

– Magmic är så framgångsrikt att jag kan lämna Jorden, säger Criswick. Om det inte hade varit för Magmic, hade jag med största sannolikhet inte kunna genomföra denna resan.

Jordnära person med högtflygande planer

Chriswick kommer att åka ut i rymden från Mojaveöknen där Virgin Galactic har sin bas, men det kommer att ske tidigast 2009, men han är redan fylld av förväntningar.

– Idag känns det mycket spännande, men jag vet att inom två år så kommer tanken om att få åka ut i rymden ta upp hela min tid, säger Criswick.

För att vara en rymdturist, är Criswick förvånansvärt jordnära. Han känner sig mest bekväm i gammal kavaj, ett par jeans och ett par sneakers. Lite blyg men samtidigt rättfram. Källa: https://www.ctv.ca/servlet/ArticleNews/story/CTVNews/20070625/space_tourist_070625?s_name=&no_ads=
Foto: CTV Inc.

Du är kanske också intresserad av:

Alienstjärna vill gärna göra en rymdresa... Att Hollywoods filmstjärnor vill spendera sina pengar på en rymdresa är ingen större överaskning. Men vädjar skådespelerskan från de gamla Alienfilmerna, Sigourney Weaver, om att få bli den första...

Virgin Galactic söker japanska rymdresenärer... Att åka jorden runt tillhör det förgågna. Idag siktar den trendiga resenärer lite högre. Mot en resa ut i rymden. Detta var bakgrunden till att Virgin Galactics kommersiella chef, Stephen Attenborough, i torsdags h&oum...

Flera nya zeeländare har reserverat en resa med Virgin Galactic... Prislappen på omkring 1,4 miljoner kronor har inte avskräckt 4 personer från Nya Zeeland att förbereda sig för en resa ut i rymden med Virgin Galactic. Hittills har 200 rymdfantaster från 30 länder anmält si...


 
TAGGADE MED:
Virgin GalacticKanadaJohn Criswick

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se