Kristian Luuk sätter sig i en jättelik centrifug - Rymdturism.se

    

       

Kristian Luuk sätter sig i en jättelik centrifug

Kristian Luuk sätter sig i en jättelik centrifug

Det finns ett allt större intresse för rymdturism, och många drömmer om att få lämna jorden och åka ut i rymden. Men innan det blir aktuellt att åka ut i rymden måste du testa hur du klarar av de g-kraft som din kropp kommer att utsättas för. Det gjorde Kristian Luuk. På Flygfysiologiskt Centrum i Linköping.

Innan han kliver in i centrifugen måste han dock genomgå en noggrann läkarundersökning. Han klarar den och läkaren ger honom klartecken. Kristian Luuk suckar tungt när han går mot den jättelika centrifugen. Kristian Luuk testar både 5 g, 6 g och 7 g, där 1 g motsvarar gravitationskraften på jorden.

– Åh fy fan vad jobbigt. Jag får ont i ryggen alltså, men jag vet inte hur allvarligt det är. Shit, det går ju så jävla fort, säger Kristian efter 5 g.

Vid 6 g stöter han på ännu mer problem.

– Grejen som hände var att luften tog slut kändes det som, säger han. Kristian Luuk är nära att avbryta, men bestämmer sig ändå till slut för att testa även 7 g.

– Det var vidrigt. Allt snurrar fortfarande. Värst var att när man väl kom upp i de här enorma hastigheterna så... allt snurrar, jag kan inte tänka klart, säger han.

Efter turen i centrifugen konstaterar Kristan Luuk att rymdturism nog inte är något för honom.

– Det där var ärligt talat bland det värsta jag har gjort i hela mitt liv, säger han.

Källa: http://www.svt.se/fraga-lund/livradd-kristian-luuk-i-g-krafts-test
Foto: SVT

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se