Nyheter om rymdturister

Nyheter om rymdturister som har förmånen och möjligheten att åka ut i den ändlösa rymden. De blir allt fler för varje dag. Här återfinns de personer som har gått ut i media om att de har införskaffat sig en biljett för en rymdresa.

 

Dr. Charles SimonyiVid 13 års ålder vann Charles Simonyi 1963 en tävling i sitt hemland Ungern för unga blivande astronauter. Vinsten han kammade hem då var en resa till Moskva och ett möte med de första kosmonauterna. Nu på lördag, klockan 18.31 svensk tid, kommer den före detta Microsoft ingenjören att från kosmodromen i Baikonur i Kazakstan starta sin egen 13 dagar långa rymdresa till den Internationella rymdstationen tillsammans med två ryska kosmonauter,  Fyodor Yurchikhin och Oleg Kotov, i en Soyuz TMA-10 rymdfarkost. Därmed blir han den femte rymdturisten som betalat för en sådan upplevelse, till ett pris på omkring 25 miljoner dollar. 

Liknande artiklar:

Himlen utgör ingen begränsning för pakistansk rymdkvinnaNamira Salim, som har planer på att bli den första rymdturisten och kvinnan från Pakistan att ta sig ut i rymden, hoppas att hennes resa skall sporra andra muslimska kvinnor att sikta mot stjärnorna. Salim är en av de som står på listan för de 100 första rymdturisterna som skall åka med de kommersiella rymdresorna som Virgin Galactic planerar att starta under 2009. Detta sedan hon förra året blev utvald bland 44.000 kandidates att bli medlem i Virgin Galactic Founders Club. Hon säger att det rymdskepp hon skall åka med nu håller på att byggas och att hon skall börja träna tills årsslutet. 

Liknande artiklar:

PEr WimmerAtt sätta Dannebrogen på månen är det ultimata målet för Per Wimmer, mannen som förväntas att bli den första dansken att ta sig ut i rymden. Han är en person som är oerhört engagerad i sitt projekt, men även i att få ungdomar att förverkliga sina drömmar. Under ett besök i Köpenhamn fick Rymdturism.se en möjlighet att intervjua Per, en man med många järn i elden.

Liknande artiklar:

Första paret som planerar sin smekmånad i rymden lanserar sin nya webbplats Spacelove.orgLoretta och George Whitesides, som gifte sig förra året i Valley of the Moon i Kalifornien, planerar att bli det första paret att fira sin smekmånad i rymden. På Alla hjärtans dag lanserade de en ny webbplats för att dela med sig till allmänheten av spänningen som råder inför deras kommande rymdäventyr. 

Liknande artiklar:

Bengt ska bli den första svenska turisten i rymdenVideo Efter att Christer Fuglesang blev den första svensken att lämna den jordiska atmosfären, kommer nu den andra svensken att ta sig ut i rymden. Men denna gången rör det sig inte om en professionell astronaut, utan om en så kallad rymdturist. Vid invigningen av Spaceport Sweden i Kiruna presenterade Stephen Attenborough från Virgin Galactic, att den 68-årige smålänningen Bengt Söderqvist är den förste svensk som köpt sig en rymdresa.  

Liknande artiklar:

Nästa rymdturist förbereder sig för sin rymdfärdTvå astronauter från NASA är tillsammans med nästa rymdturist detta veckoslut på väg till Ryssland och träningscentret för kosmonauter i Star City, för att inleda sina förberedelser inför den 15:e besättningen som skall ta sig till den internationella rymdstationen (ISS). NASA astronauterna Daniel Tani och Clayton Anderson kommer att ansluta med sina ryska kollegor kommendören Fyodor Yurchikin och flygingenjören Oleg Kotov. Tillsammans med den amerikanska entreprenören Charles Simonyi som ansluter nästa vecka bildar de tillsammans den 15:e besättningen för ISS.

Liknande artiklar:

Stephen Hawking hoppas på att få kunna komma ut i rymdenDen världsberömda brittiska vetenskapsmannen Professor Stephen Hawking har för avsikt att göra en rymdfärd.

– I år planerar jag att göra en "zero-gravity" flygtur och under 2009 åker jag ut i rymden, sa Hawking under firandet av sin 65-årsdag till "The Daily Telegraph".

Under en "zero-gravity" flygtur flyger man på ett sätt som gör att de som befinner sig inne i planet är temporärt viktlösa. Men Hawkings nästa steg, en tripp ut i rymden, hänger på Virgin Galactic's planer för rymdturism där SpaceShipTwo kommer att kunna ta 6 passagerare i en låg suborbital bana kring jorden med en beräknad start 2008.

Liknande artiklar:

Rymden nästa för Amazons grundareEfter flera år av arbete bakom lykta dörrar har Amazons grundare Jeff Bezos äntligen lyft på det skynke som har döljt hans rymdturismprojekt Blue Origin.

Det har varit en väl borgad hemlighet under många år. Att Jeff Bezoz har haft ett företag som heter Blue Origin och som sysslat med raketmotorer är känt, men det har i stort sett varit det enda. Men nu vet vi mer. Blue Origin's webbplats har blivit uppdaterad med en hel rad bilder och videoklipp av den nya konformade raketen med smeknamnet Goddard, efter raketpionjären Robert Goddard, som avfyrades i Texas den 13 november förra året. Vid sin jungfrufärd startade raketen vertikalt och lyckades nå en höjd av 87 meter, för att 25 sekunder senare göra en kontrollerad vertikalt landning på samma platta som den startade ifrån.

Liknande artiklar:

Lotteriförsäljare kan bli Spaniens första rymdturistHan är berömd för att dela ut mängder med pengar under jultider, och för att han har en assistent med sig som åker på en kvast. Snart hoppas han på att öka på sin berömmelse ännu mer genom att bli Spaniens första rymdturist och därmed ansluta sig till den lilla skara betalande rymdturister som hittills har varit uppe i rymden.

Mannen bakom kvasten, Xavier Gabriel, äger ett lotteri som går under namnet Bruixa d'Or, "Den gyllene häxan", som sedan 1992 har delat ut mer än 8 miljoner kronor i prispengar från sitt lilla kontor i Sort i den nordöstra delen av Spanien. Den största delen av dessa pengar har delats ut under El Gordo lotteriet som går av stapeln varje år den 22 december. El Gordo har blivit en helig jultradition i Katalonien och anses vara en av världens största lotterier.

Liknande artiklar:

Space Adventures planerar att skicka upp sin femte rymdturist, Charles Simonyi, i mars 2007Nu är Space Adventures igång igen med att sända en rymdturist till den internationella rymdstationen (ISS), med en planerad uppskjutning den 9 mars 2007. Det blir den femte i ordningen, och denna gången heter rymdturisten Dr. Charles Simonyi. Han var en pionjär inom programutveckling som mellan 1981-2002 arbetade hos Microsoft, där han var chefsprogrammerare och en av projektledarna bakom MS Word och Excel. Han är även en mycket erfaren pilot med över 2000 flygtimmar och med licens att flyga både jetplan och helikoptrar. 

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se