Rymdturism intresserar unga finländare

Rymdturism intresserar unga finländare

Videosekvens Skulle du vilja åka till rymden? Ja, så småningom kan du kanske göra det. Rymdturismen håller nämligen på att bli verklighet för allt fler. I år väntas det första privata företaget skicka upp sin rymdfarkost.

Vi är på vetenskapscentret Heureka i Vanda. Många besökare här vill åka till rymden.

– Det skulle vara ganska spännande att se alla stjärnor och galaxer, säger Verneri Muukka.

Poppy Grigorie, som står och experimenterar i närheten, säger att hon skulle vilja bli rymdturist för att få veta mer om Mars och varför den är röd.

Vera Meriläinen vill åka för att det är så fint i rymden medan hennes lillebror har något annat i tankarna.

– Jag vill åka dit för att se på sådana där rymdvarelser.

Virgin Galactic först ute?

Virgin Galactic tippas vara det privata företag som först skickar upp rymdturister. Troligen sker det i december. Omkring 700 personer har redan reserverat plats och tre av dem är finländare. Biljetten kostar 200 000 dollar. Det är betydligt billigare än vad det har varit att åka med en statlig rymdstyrelse. Då har priset rört sig kring minst 30 miljoner dollar.

– Rymdfarkoster har blivit ganska alldagliga och delvis så rutinmässiga att kommersiella aktörer ser tillväxtpotential, kommenterar rymdskribenten Markus Hotakainen.

Många av de privata företagen flyger till övre delen av atmosfären, men inte hela vägen upp till omloppsbanan - det är billigare så.

– I praktiken är atmosfären där redan ganska gles, himlen är kolsvart och Jorden syns som en böjd horisont. Man kan nog kalla det rymden, säger Hotakainen.

Många olika projekt

Hotell som kretsar kring Jorden är också på kommande så småningom - kanske redan om två år.

– Det handlar om uppblåsbara hotell som man skickar i omlopp runt Jorden. Dit skulle man göra bemannade flygningar och turister skulle få tillbringa kvalitetstid i tyngdlöst tillstånd.

Ett annat privat projekt går ut på att åka med bemannad farkost förbi Mars år 2018, för att sen återvända. En holländsk stiftelse har dessutom planer på att skicka folk till planetens yta.

– Man skulle bege sig till Mars för att bo permanent. Besättningen skulle också bli där. I fjol startades rekryteringen och det kom in mer än 100 000 ansökningar.

Intresset för att åka till rymden väntas fortsätta öka under de kommande åren, i takt med att allt fler projekt dyker upp till allt billigare priser.

Källa: https://svenska.yle.fi/artikel/2014/01/05/rymdturism-intresserar-finlandare-video
Foto: Yle

Du är kanske också intresserad av:

Helsingforsbo köper en biljett för en rymdresa... En två och en halvtimmes utflykt i rymden kostar 1,4 miljoner kronor, ungefär vad en liten sommarstuga kostar. Men det är vad den 43-årige IT-teknikern Vesa Heilala från Helsingfors vill göra. För två vecko...


 
TAGGADE MED:
Finland

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se