Son till en astronaut är redo till att förverkliga sitt livs dröm

Richard GarriottNär han som liten grabb växte upp i Houston, bodde denna son till en astronaut i ett område fyllt med astronauter och flygingenjörer, tog Richard Garriott det för givet att han en dag skulle åka ut i rymden. När allt kommer omkring, var det en upplevelse som hans far beskrev i väldigt fackmässiga termer som något "normalt".  

Garriott, som istället blev en videospelutvecklare, är nu en multimijonär och kommer i oktober 2008 att förverkliga sitt livslånga mål om att få åka ut i rymden, då han blir den sjätte betalande rymdturisten genom tiderna och den första som har en astronaut till förälder. Men det har inte varit en enkel väg att ta, eller för den delen billig.

– Det kom som en chock för mig när jag blev äldre, och insåg att det fanns mängder av anledningar till varför det var en sällsynthet att komma ut i rymden, sa Garriot vid en presskonferens i Washington.

Hans dåliga syn var bara det tillräckligt för att göra det omöjligt för honom att delta i något NASA uppdrag. Så han förstod tidigt att om han någonsin skulle kunna åka ut i rymden, skulle det inte vara som en NASA anställd astronaut, utan via den privata företagsamheten.

Den första rymdturisten som tar en rymdpromenad

Garriotts passion för datorer och att skapa virtuella världar att utforska gjorde honom rik i en ganska tidig ålder. Han utvecklade sitt första dataspel samtidigt som han gick i gymnasiet, ett spel som inbringade inte mindre än 150.000 dollar. Han är också mannen bakom det mycket populära online-spelet Ultima, samt att han har startat och sedermera sålt dessa dataspelsföretag.

Garriott har betalat rymdturismbolaget Space Adventures 30 miljoner dollar för sin resa, ett bolag där han själv sitter i styrelsen. Han kommer ombord en rysk Soyuz raket att skjutas upp till den internationella rymdstationen (ISS), där han kommer att spendera ett par veckor. Garriott planerar också att betala ytterligare 15 miljoner dollar för att kunna genomföra en rymdpromenad. Han blir i så fall den första rymdturisten att genomföra en sådan rymdpromenad.

I januari kommer Garriott att resa till Star City i Ryssland, som ligger strax utanför Moskva, där han kommer att påbörja sin träning inför rymdresan. Han kommer att lära sig hur rymdfarkosten fungerar, genomgå överlevnads- och ett speciellt utformat träningsprogram, samt medicinska tester för att se om han klarar av att genomföra en rymdresa. I augusti 2006 lyckades inte japans första rymdturist, den 35-åriga Daisuke Enomoto, att ta sig igenom samma medicinska tester. Trots dessa rigorösa tester anser Garriott inte att dessa tester blir det svåraste. Den största utmaningen blir att lära sig den ryska som han behöver för att kunna hantera rymdkapseln.

Experiment i samarbete med sin far

Spänningen över att bli en av de första 500 människorna som lämnar jorden är inte det enda mål Garriott har. Han är en stor anhängare av det kommersiella värde som bemannade rymdfärder har, och han kommer att genomföra en serie experiment som han hoppas genererar någon förtjänst. I ett av experimenten, som hans far har hjälpt till att utforma, kommer proteinkristaller att tillverkas i en tyngdlös miljö.

– Under dessa förhållanden kommer kristallerna att få en perfekt form, och att få fram precisa bilder av deras struktur är extremt viktigt för medicinföretag, säger Garriott. Vi söker mer och mer efter denna typen av verksamhet som inte bara är ren forskning. Vi försöker att hitta något som har ett marknadsvärde.

Owen Garriott fungerar nu som sin sons vetenskapliga rådgivare, och hjälper sin son att hitta och påvisa de bästa kommersiella och vetenskapliga forskningsområden för detta uppdrag.

– Det är ett tillfälle då vi kan ha en fantastiskt far och son relation, säger den yngre Garriott. Vi har inte inte riktigt haft tillfälle till att jobba så nära varandra förut. Från mitt perspektiv är det fantastiskt att jag har en världens ledande experter vid min sida, som också råkar ha en djup personlig relation till mig. Källa: https://news.yahoo.com/s/space/20071212/sc_space/astronautssonreadytofulfilllifelongdream
Foto: https://www.richardinspace.com

Du är kanske också intresserad av:

Den sjätte rymdturisten Richard Garriott på väg mot ISS efter en lyckad uppskjutning... Under söndagsmorgonen 09.00 åkte Richard Garriott som den sjätte rymdturisten ombord rymdkapseln Soyuz TMA-13 från Baikonur Cosmodromen i Kazakhstan mot den internationella rymdstationen. Uppskjutningen gick utan problem och do...

Richard Garriott har anlänt till ISS... Klockan 10.26 idag, svensk tid, anlände rymdturisten Richard Garriott tillsammans med sina två besättningsmedlemmar NASA astronauten Mike Fincke och den ryska kosmonauten Yuri Lonchakov några minuter tidigare än vad som va...

Richard Garriott åter på jorden efter en lyckad landning... Efter 12 dagar i rymden landade Richard Garriott och hans medresenärer Sergei Volkov och Oleg Kononenko på den kazakhstanska stäppen i morse klockan 05.34, svensk tid. Landningen gick till skillnad från de två tidigare til...


 
TAGGADE MED:
Richard Garriott

Liknande artiklar:

 

 

Prenumerera på vårt månatliga nyhetsbrev

 

 

 

 

"The Earth was absolutely round... I never knew what the word round meant until I saw Earth from space."

Alexei Leonov

 

Om Rymdturism.se

Rymdturism.se är ett informationsföretag inom den kommersiella rymdfarten, och en del av SpaceEra.

Medlem i Space Tourism Society.

Läs mer

Kontaktinformation

  • Sibbarpsvägen 6A
    216 11 Limhamn
  • info@rymdturism.se