Copenhagen Suborbitals testkör raketmotorn till sin suborbitala rymdfarkost - Rymdturism.se

Copenhagen Suborbitals testkör raketmotorn till sin suborbitala rymdfarkost

Copenhagen Suborbitals testkör raketmotorn till sin suborbitala rymdfarkostVideosekvens Igår testkörde det danska företaget Copenhagen Suborbitals för första gången sin egenutvecklade raketmotor i deras HATV (Hybrid Atmospheric Test Vehicle). Under de 23 sekunderna som motorn var igång levererade den 90.000 kW med en blandning av lustgas och en epoxyhybrid som drivmedel.

De siktar på att utveckla en rymdfarkost med plats för en person som ska kunna skjutas upp i rymden i en suborbital bana. Men innan det blir verklighet koncentrerar dom sig på att få raketmotorn säker och pålitlig.

Copenhagen Suborbitals har konstruerat två HATV raketer som tänkta att skjutas iväg under augusti månad i år. Dessa kommer att kunna nå en höjd av 15 kilometer och man kommer att testa hur de olika stegen i raketen separerar från varandra, hur fallskärmen utvecklas inför landning samt telemetri- och spårningssystemen. Detta uppskjutningstillfälle kommer att bli Copenhagen Suborbitals första.

Innan dess kommer man under sommaren att utföra ett dropptest av den 200 kg tunga 1-personsfarkosten för att bland annat testa fallskärmen. Man hoppas också på att innan årets slut kunna testa HEAT raketen, som kommer att vara den raket som sedan rymdfarkosten för en person kommer att vara fäst vid. Nästa år är en uppskjutning till en reducerad höjd inplanerad för HEAT.



Källa: Copenhagen Suborbitals
Foto: Copenhagen Suborbitals

  • Liknande artiklar: